| «Δεν θα υφιστάμεθα ως χώρα αν γυρίζαμεστο 2015...


«Δεν θα υφιστάμεθα ως χώρα αν γυρίζαμεστο 2015...»

Share2
εκτύπωση  

Το κουαρτέτο επανέρχεται, κατά τα φαινόμενα, την Τρίτη, με την έναρξη της Σαρακοστής, στην Αθήνα.

Και η έλευση των εμπειρογνωμόνων μοιάζει «τίμια», κατά την έκφραση ανώτερου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι δηλαδή προσχηματική, αλλά αποτέλεσμα πραγματικών διαπραγματεύσεων και με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας των επιμέρους μέτρων, τα οποία θα νομοθετηθούν στη συνέχεια, ώστε να εφαρμοστούν, κατά πάσα βεβαιότητα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών επιδόσεων, όσο καλές κι αν είναι αυτές.

Με άλλα λόγια, «οι εκπρόσωποι των εταίρων και των δανειστών έρχονται προκειμένου να τελειώσουν τη δουλειά!», όπως χαρακτηριστικά λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις.  

Αντιστοίχως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν λάβει εσωτερικά την απόφαση να ολοκληρώσουν με όποιο κόστος την αξιολόγηση.

Και αυτό επειδή κατανόησαν ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγούσε, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας Τσίπρα, τη χώρα στα βράχια.

Οι κυβερνώντες έλαβαν σαφή σήματα και μηνύματα από ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά κέντρα και κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα παίγνια.

«Δεν έχουμε τύχη αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν υφιστάμεθα ως χώρα αν γυρίσουμε στο 2015» έλεγε το απόγευμα της Πέμπτης πρόσωπο που γνωρίζει συνθήκες και γεγονότα.

Και όντως μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup επί του πλαισίου των διαπραγματεύσεων της Αθήνας.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια θα κατέκλυζαν την οικονομία, τα σενάρια του Grexit  θα κυριαρχούσαν, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα έσπευδαν να ασφαλιστούν  έναντι κινδύνων και η χώρα θα όδευε ακυβέρνητη στο απόλυτο χάος.

Τώρα τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία και η Ελλάδα να επανασυνδεθεί με το διεθνές οικονομικό σύστημα.

Αν υπάρξει συμφωνία και ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η αβεβαιότητα θα εκλείψει, η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους θα προχωρήσει, οι ευκαιρίες για ευνοϊκή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαυξηθούν και, το κυριότερο, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ίσως να αποτελέσει αυτή τη φορά την αφετηρία εκδήλωσης του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν μεν, αλλά δεν ζυγώνουν, εξαιτίας των πολιτικών κινδύνων που εκπέμπει η χώρα.

Τυχόν μικρή διόρθωση των επιτοκίων και κάποια  μετατόπιση των χρεολυσίων μεταξύ οκτώ και δέκα ετών θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.  

Αυτό και μόνο αρκεί για να αλλάξει τις διαθέσεις για τη χώρα που επέτυχε τη μεγαλύτερη στη μεταπολεμική ιστορία δημοσιονομική διόρθωση.

Κακά τα ψέματα, ο Πρωθυπουργός έκανε ένα μεγάλο βήμα. Πήρε το πολιτικό κόστος που του αναλογούσε, όπως του ζητούσε η αντιπολίτευση, και απέφυγε τον δρόμο της απόλυτης καταστροφής.

Μένει τώρα να ακολουθήσει έως το τέλος τη δύσκολη επιλογή. Αυτή είναι η πρόκληση.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc