Η επιστροφή του Τόνι Μπλερ
Εκκληση του Τόνι Μπλερ προς τους συμπατριώτες του «να ξεσηκωθούν» ώστε να αναστείλουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, καλώντας τους συμπατριώτες του «να ξεσηκωθούν», αναστέλλοντας την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τροποποιώντας τους όρους της.
Μιλώντας στο ερευνητικό ινστιτούτο του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg στο Λονδίνο, ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε τη δημιουργία διακομματικού κινήματος, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το οδυνηρό κόστος του Brexit.
Η αγωνία του Τόνι Μπλερ αποκαλύπτει την ανησυχία του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου απέναντι στην ενίσχυση του εθνικιστικού λαϊκισμού, τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.
Η ομιλία Μπλερ έγινε δεκτή με οξύτατες επικρίσεις από στελέχη των Εργατικών, που υπενθύμισαν στον πρώην πρωθυπουργό την άκαιρη στιγμή της παρέμβασής του, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε μία μόλις εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες του Στόουκ-ον-Τρεντ και του Κόουπλαντ. Στις περιφέρειες αυτές, το Εργατικό Κόμμα διεξάγει αγώνα, ώστε να απομακρύνει τους ψηφοφόρους από το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό Ukip και να τους πείσει ότι οι Εργατικοί είναι εξίσου προσηλωμένοι στην ετυμηγορία της κάλπης του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Μπλερ, αγνοώντας κατάφωρα τα μικροπολιτικά συμφέροντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί στην πραγματικότητα να συνταιριάξει τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες του βρετανικού φιλελεύθερου προοδευτισμού: τις επιπτώσεις του Brexit και εκείνες της αλλοπρόσαλλης και απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο βρετανικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την επικείμενη επίσημη επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο, βουλευτές των Εργατικών άδραξαν την ευκαιρία για να χαρακτηρίσουν από το βήμα τον Τραμπ «κακομαθημένο και οξύθυμο παιδί», «ρατσιστή και σεξιστή», «ανόητο και μισαλλόδοξο». Ενταση πυροδότησε μάλιστα ο Εργατικός Πολ Φλιν, ο οποίος κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι «εκπορνεύει τη βασίλισσα Ελισάβετ στον Ντόναλντ Τραμπ».
Ψήφισμα το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ημέρες 1,8 εκατομμύρια υπογραφές Βρετανών πολιτών.
Η έκκληση Μπλερ για «ξεσηκωμό» κατά του Brexit αποτελεί συνολική καταδίκη του λαϊκισμού και των «εύκολων γενικεύσεων». Δεδομένης επομένως της διαφωνίας του πρώην πρωθυπουργού με τη λαϊκίστικη πολιτική του Τραμπ, ο Μπλερ εκτιμά ότι το Brexit είναι ο σημαντικότερος και πρωταρχικός κίνδυνος για τη Βρετανία. Η έξοδος της χώρας από την Ενωση μπορεί να απειλήσει ακόμη και την «ειδική σχέση» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Η αναδιάταξη των διπλωματικών και αμυντικών συσχετισμών της «μετα-Brexit» εποχής δεν είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσουν τη Βρετανία, η οποία διαπιστώνει πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη γεωπολιτική της αδυναμία, ιδιαίτερα απέναντι στην αναβίωση του ρωσικού εθνικισμού.
Στην ομιλία του, ο Τόνι Μπλερ έθεσε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, λέγοντας ότι το κεντρικό πρόβλημα με το Brexit δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Βρετανία οφείλει τώρα να σκέφτεται μόνο την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά με το ότι το Brexit «μας εμποδίζει να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο».
Η έκκληση Μπλερ αποκαλύπτει, τέλος, στοιχεία της βαθιά ουμανιστικής του σκέψης και της επιρροής που έχει πάνω του η χριστιανική του πίστη. Σε αντίθεση με τη μαρξιστική Αριστερά, ο Μπλερ δεν πιστεύει στην αναπόδραστη φύση των ιστορικών δυνάμεων, πιστεύοντας βαθιά στην ισχύ της ανθρώπινης θέλησης. Τα γνωρίσματα αυτά προσδίδουν στον πρώην πρωθυπουργό αίσθημα ευθύνης, ενισχύοντας όμως παράλληλα την απαισιοδοξία του.
Comments