Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων; Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20:15 Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων; Share emailεκτύπωση Τους βασικούς άξονες της Λευκής Βίβλου, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της επετείου των 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης (25 Μαρτίου), περιγράφει σε σημερινό δημοσίευμά της υπό τον τιτλο «Τα σενάρια του Γιούνκερ για την Ευρώπη» η βελγική εφημερίδα Le Soir. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση του Γιούνκερ είναι οι 27 να αποφασίσουν μεταξύ μιας σειράς «αξιόπιστων επιλογών τρόπων οργάνωσης της ΕΕ», καθώς μέχρι σήμερα η τάση ήταν να επικεντρώνονται στη διάγνωση των δυσλειτουργιών παρά στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων. Σε αυτήν τη βάση, μια πρώτη επιλογή θα είναι απλά να συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία: η εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων εργασίας μέσα από έναν επαναπροσδιορισμό «προτεραιοτήτων» σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα (Σεπ. 2016). Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει επίσης το σχέδιο της ΕΕ - Ομοσπονδίας, αλλά και ότι συχνά αναφέρεται τον τελευταίο καιρό το σενάριο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπου τα κράτη που επιθυμούν ενισχυμένη συνεργασία δεν θα επιβραδύνονται από τα λιγότερο πρόθυμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο που θα προταθεί εντέλει από την Επιτροπή θα είναι «καινοτόμο», ενώ αναμένεται να ενσωματώνει στοιχεία και από τις τρεις επιλογές. Σημειώνεται, πάντως, ότι κανένα από τα σενάρια που εξετάζονται δεν περιλαμβάνει αναθεώρηση των Συνθηκών, μια διαδικασία εξόχως επικίνδυνη, σχολιάζει το δημοσίευμα. Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα L'Echo σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπερασπιστεί, με τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου, την ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, σε απάντηση στο Brexit. Σε αυτή τη βάση, όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν, θα κληθούν να προχωρήσουν σε πολιτικές που προωθούν την «προστασία» των πολιτών. Η κοινή άμυνα θα αποτελέσει μια εκ των προτιμώμενων πολιτικών για στενότερη συνεργασία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων;

Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής
Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων;
Share
εκτύπωση  

Τους βασικούς άξονες της Λευκής Βίβλου, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της επετείου των 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης (25 Μαρτίου), περιγράφει σε σημερινό δημοσίευμά της υπό τον τιτλο «Τα σενάρια του Γιούνκερ για την Ευρώπη» η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση του Γιούνκερ είναι οι 27 να αποφασίσουν μεταξύ μιας σειράς «αξιόπιστων επιλογών τρόπων οργάνωσης της ΕΕ», καθώς μέχρι σήμερα η τάση ήταν να επικεντρώνονται στη διάγνωση των δυσλειτουργιών παρά στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων. Σε αυτήν τη βάση, μια πρώτη επιλογή θα είναι απλά να συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία: η εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων εργασίας μέσα από έναν επαναπροσδιορισμό «προτεραιοτήτων» σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα (Σεπ. 2016).
Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει επίσης το σχέδιο της ΕΕ - Ομοσπονδίας, αλλά και ότι συχνά αναφέρεται τον τελευταίο καιρό το σενάριο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπου τα κράτη που επιθυμούν ενισχυμένη συνεργασία δεν θα επιβραδύνονται από τα λιγότερο πρόθυμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο που θα προταθεί εντέλει από την Επιτροπή θα είναι «καινοτόμο», ενώ αναμένεται να ενσωματώνει στοιχεία και από τις τρεις επιλογές. Σημειώνεται, πάντως, ότι κανένα από τα σενάρια που εξετάζονται δεν περιλαμβάνει αναθεώρηση των Συνθηκών, μια διαδικασία εξόχως επικίνδυνη, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα L'Echo σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπερασπιστεί, με τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου, την ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, σε απάντηση στο Brexit. Σε αυτή τη βάση, όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν, θα κληθούν να προχωρήσουν σε πολιτικές που προωθούν την «προστασία» των πολιτών. Η κοινή άμυνα θα αποτελέσει μια εκ των προτιμώμενων πολιτικών για στενότερη συνεργασία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc