ΘΕΜΑΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ Συμφωνία στο Εurogroup
Οικονομία
Συμφωνία στο Εurogroup
Συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Εurogroup.
Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνία έπαιξε η συνάντηση που έγινε λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκτός του κ. Ντέισελμπλουμ ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουέ Κερέ, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ και οι επικεφαλής των θεσμών.
Στη συζήτηση που έγινε η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την προνομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκονταν σε αδιέξοδο.
Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πιθανότατα την επόμενη βδομάδα, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Ντέϊεσελμπλουμ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει ανάγκη σε ρευστότητα για την Ελλάδα, είπε, ωστόσο υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές.
Η ΕΚΤ θέλει διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών θα πρέπει να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στο ποσό των προληπτικών μέτρων που χρειάζονται. Το ΔΝΤ είχε ζητήσει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι το παραπάνω ποσό θα είναι μικρότερο γιατί θα μετακινηθεί ο διεθνής οργανισμός λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Ο πρόεδρος του Εurogroup διευκρίνισε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τότε οι υπουργοί θα καθορίσουν τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης θα εξετάσουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που ενδεχομένως θα ζητήσει το ΔΝΤ.
Η ΕΚΤ θέλει επίσης διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα κάνει και αυτή τη δική της έκθεση. Οι επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαρτίου και στις 27 Απριλίου.
Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης να μπορούν να χρηματοδοτούνται από την ενδεχόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση που πιστεύει ότι θα αποφέρουν διάφορες αναπτυξιακές δράσεις. Αναφορικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ είπε ότι αυτές θα γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Comments