«Η Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα»

«Η Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα»

Ο γερμανικός τύπος στρέφει την προσοχή του στη συνάντηση Μέρκελ -Λαγκάρντ. Σχολιαστές προβλέπουν το τέλος του γερμανικού δόγματος λιτότητας και κάνουν λόγο για συναίνεση Βερολίνου και ΔΝΤ.
Deutschland Merkel und Lagarde (picture-alliance/dpa/R. Jensen)
Η Welt του Βερολίνου χρησιμοποιεί τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο ως αφορμή για να επισημάνει μια αλλαγή συσχετισμών στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής και στον τρόπο διαμόρφωσής της. Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας του Βερολίνου, «η γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν. Η καγκελάριος διστάζει να πάρει το ρίσκο σκληρών όρων λιτότητας για την Αθήνα – κυρίως λόγω της Γαλλίας».
Ο αρθρογράφος σχολιάζει τον άκρως εμπιστευτικό χαρακτήρα στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ καθώς και στο ακόλουθο δείπνο της καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ. Η παρουσία των δύο στο Βερολίνο «δίνει την εντύπωση ότι εν τέλει είναι πάλι η Μέρκελ αυτή που αποφασίζει», σημειώνει η Welt, για να τονίσει ωστόσο ότι «δεν είναι πια έτσι», εξαιτίας των μετατοπίσεων που προκάλεσαν στην Ευρώπη η μεταναστευτική κρίση, το Brexit αλλά και η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Αμοιβαίες υποχωρήσεις
Ο κίνδυνος να επικρατήσει η Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές επιτάσσει στροφή προς την ανάπτυξη, σημειώνει η Welt
Ο κίνδυνος να επικρατήσει η Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές επιτάσσει στροφή προς την ανάπτυξη, σημειώνει η Welt
Η Welt σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να συσκοτίσει την ορθή εντύπωση περί αλλαγής πολιτικής» που δόθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για «λιγότερη λιτότητα» και «περισσότερες μεταρρυθμίσεις». Και υπογραμμίζει: «Με την αποχώρηση των Βρετανών και την ντε φάκτο αναστολή της άρσης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν η Ευρώπη έχασε το φωτοστέφανο του μη αναστρέψιμου. Αν αποχωρούσε τώρα τρικλίζοντας και η Ελλάδα από το ευρώ, θα εδραιωνόταν η εντύπωση ότι η ένωση των κρατών αποσυντίθεται σε πολλά σημεία». Αυτό δεν πρέπει να συμβεί, υπογραμμίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε διανοούμενους και think tank στις Βρυξέλλες και αλλού που ζητούν επενδύσεις ως ανάχωμα που θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρώπης. «Όποιος θέλει να αποτρέψει την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τη Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κόπτεται πλέον τόσο πολύ για μικροπράγματα όπως οι στόχοι για το έλλειμμα. Η Μέρκελ ξέρει ότι δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», σχολιάζει η Welt και επιχειρεί μια εκτίμηση: «Η συμφωνία ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ θα μπορούσε επομένως να είναι η εξής: Η κυρία Λαγκάρντ να εγκαταλείψει το μαξιμαλιστικό αίτημα για νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα. Αυτό θα είχε εξάλλου μόνο συμβολική επίδραση. Οι ξένοι προς τα δεδομένα των αγορών όροι αποπληρωμής των ελληνικών δανείων ήδη αντιστοιχούν σε μερική παραίτηση από τις απαιτήσεις (σ.σ. των δανειστών). Γι αυτό η κυρία Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα».
Συναίνεση μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ έγιναν υπό άκρα εμπιστευτικότητα
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ έγιναν υπό άκρα εμπιστευτικότητα
Στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα στόχος τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων από το περιβάλλον τους, «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για ορισμένους παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ. «Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται υπό πίεση διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ. (…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σε άρθρο της ότι «δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα. Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, σημειώνοντας ότι η Κρ. Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις από ισχυρές χώρες μέλη του Ταμείου που βλέπουν επικριτικά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Ελλάδας.
Νέες κατηγορίες για μίζες σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Νέες κατηγορίες στη Γερμανία για μίζες σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Νέες κατηγορίες στη Γερμανία για μίζες σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης ξανανοίγει τον φάκελο των μιζών που δόθηκαν για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με εμπλοκή γερμανικών εταιρειών. Αφορμή είναι ένα ρεπορτάζ της FAZ που αναφέρει ότι «η εισαγγελία της Βρέμης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον πέντε πρώην μάνατζερ εξοπλιστικών εταιρειών. Είναι ύποπτοι για δωροδοκία αξιωματούχων στην Ελλάδα». Η εφημερίδα έχει πληροφορίες από την εισαγγελία της Βρέμης, σύμφωνα με την οποία «τέσσερις γερμανοί και ένας έλληνας πρώην συνεργάτες της εξοπλιστικής εταιρείας Rheinmetall Defense Electronics κατέβαλαν μεταξύ 1998 και 2011 χρήματα σε έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία για παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad. (…) Επιπλέον μέσω της δωροδοκίας αυτής προωθήθηκε και η παράδοση (σ.σ. πώληση) συστημάτων ελέγχου πυρός για τα (σ.σ. άρματα μάχης) Leopard 2, τα οποία παρέδωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei-Wegman».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η εισαγγελία θεωρεί τη δωροδοκία ιδιαίτερα βαριά υπόθεση. Πρόκειται για ένα μέγεθος της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ».
Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc