αποδοτικότερη διακυβέρνηση






Αποδοτικότερη διακυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Εκτιμήσεις υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση από τους πολίτες ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, δηλαδή χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, αλλά και οι συναλλαγές μέσω Ιντερνετ αύξησαν τις εισπράξεις αναλογούντων φόρων για το δημόσιο ταμείο κατά το τεράστιο ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το ποσό που θα εισέπραττε το κράτος αν τα capital controls δεν είχαν υποχρεώσει τους εμπόρους να πληρώνουν, με μια συνέπεια που δεν την είχαν ποτέ φανταστεί, τον ΦΠΑ που έχουν ήδη εισπράξει από τους πελάτες-καταναλωτές. Πολλοί θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς, αφού από πεποίθηση αντιτίθενται στην κλοπή του κράτους. Δυστυχώς για πολύ περισσότερους η μεταφορά αυτή του ΦΠΑ δεν υπήρξε ποτέ εύκολη διαδικασία. Το συντριπτικά μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρηματιών πληρώνει τις καθημερινές υποχρεώσεις του από τις καθημερινές εισπράξεις του. Δυσκολεύεται να σηκώσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου έχει μπερδεμένα, πολύ συχνά, τα δικά του χρήματα με εκείνα της επιχείρησης. Οσο ακόμη υπήρχαν τράπεζες, για αρκετούς εξ αυτών, μια κάποια διευκόλυνση ήταν αρκετή κι ας μεγάλωνε το χρέος. Οταν ήρθε η κρίση, όλα έγιναν χειρότερα. Ετσι, για πάρα πολλούς, το ηλεκτρονικό χρήμα επιτρέπει να γίνονται κανονικά οι δοσοληψίες. Εξάλλου, όσοι απέμειναν στην αγορά προτιμούν να κάνουν πιο τακτοποιημένα τις δουλειές τους, ειδικά όταν πρόκειται για την εφορία.

Δύο δισεκατομμύρια έσοδα, σημαντικό μέρος των οποίων δεν θα ελάμβανε ποτέ το κράτος, κάνει μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Με τα πρόσθετα μέτρα που ισχύουν πλέον, όπως είναι η διασφάλιση αφορολογήτου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υποχρέωση να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά όσες συναλλαγές ξεπερνούν τα 500 ευρώ μαζί με άλλα παρόμοια μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής, το κράτος μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις του, χωρίς να βάλει πρόσθετους φόρους.

Αν είχαμε μια κυβέρνηση που πιστεύει στο σύστημα και όχι την ομάδα Τσίπρα που θέλει να το διαλύσει ή να το ελέγξει για να γίνει δικό της, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν ταχύτερο αποτέλεσμα. Ετσι τα έφεραν όμως η ζωή, η κάλπη και ο λαός και πρέπει αυτή η κυβέρνηση να κάνει το σωστό, δηλαδή να κυβερνήσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και όχι για να προστατεύει όσους εκείνη κρίνει ότι αποτελούν την εκλογική της πελατεία.

Οι εμπειρογνώμονες όλων των διεθνών οργανισμών που ασχολήθηκαν με τη χώρα μας, στην οποία παρασχέθηκε η μεγαλύτερη βοήθεια που δόθηκε ποτέ σε χώρα της Δύσης, είτε πρόκειται για κεφάλαια είτε για τεχνική βοήθεια, πιστεύουν ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην έξοδο της χώρας από την κρίση είναι το ίδιο το κράτος. Κι όταν λέμε κράτος, εννοούμε τη χαμηλή ποιότητα της διοίκησης, τις παρεμβάσεις πολιτικής σκοπιμότητας και την ανεπάρκεια των δικαστηρίων.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc