Το νέο μας blog είναι http://havdata.blogspot.com/ ****** [επιλογές από την ειδησεογραφία του διαδικτύου, σχόλια, νέα τοπικού ενδιαφέροντος, ¨κι¨ ό,τι άλλο τύχει]. [A selection of news, comments, and topics of interest]. [ Ελα να ζήσεις την ζωή σου έξω κάμποσες δεκαετίες νεοέλληνα για να καταλάβεις την προνομιακή της Ελλάδας ύπαρξη, στον χώρο στον χρόνο στο κλίμα στη θάλασσα στο αρχιπέλαγος και στην ζωή]. λορνιόν

Monday, February 20, 2017

Οι όροι για την επιστροφή των θεσμών

Οι όροι για την επιστροφή των θεσμών

Το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την πορεία της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες.
Krise Griechenland Symbolbild Euro Austritt (picture-alliance/dpa/Panagiotou)
Η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή φαίνεται ως ένα αρκετά πιθανό σενάριο, είναι το μάξιμουμ που θα μπορούσαμε να περιμένουμε σήμερα, ωστόσο για να ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει προηγουμένως οι δανειστές και η κυβέρνηση να καταλήξουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας σε σχέση με τις βασικές παραμέτρους, κάτι που προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές.
Για να «ξεμπλοκάρει» η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί επί της αρχής την νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Το ύψος των μέτρων, η κατανομή τους στο χρόνο και η διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.
Ζητούμενο μια συνολική απόφαση
Προϋπόθεση η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018
Προϋπόθεση η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018
Η κυβέρνηση εντάσσει τα προληπτικά μέτρα στο πλαίσιο μιας συνολικής απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς επίσης και τη διαβεβαίωση των Ευρωπαίων δανειστών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι σε περίπτωση που σήμερα υπάρξει η συμφωνία επί της αρχής και επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνας τις επόμενες μέρες, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 20 Μαρτίου, εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει και την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Νίκος ΜπέλλοςΒρυξέλλες

No comments: