Ξένοι δημοσιογράφοι στο στόχαστρο της BND

Πολιτική

http://www.dw.com/el/

Το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία BND παρακολουθεί από το 1999 ξένους δημοσιογράφους στο εξωτερικό. Το περιοδικό κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 τηλεφωνικούς αριθμούς, fax ή mail.
Das Siegel des Bundesnachrichtendienst (BND) (picture-alliance/dpa/M. Kappeler)
Με τίτλο «Νέα Διάσταση» το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει στο σημερινό του φύλλο άρθρο και ισχυρίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί από το 1999 ξένους δημοσιογράφους και συντάξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό δείχνουν ότι στο στόχαστρο της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας βρίσκονται περισσότεροι από δώδεκα αριθμοί κλήσεως του βρετανικού BBC World Service στο Λονδίνο. Παράλληλα η BND παρακολουθεί, όπως σημειώνεται, κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία. Στις λίστες των υποκλοπών της μυστικής υπηρεσίας βρίσκονται επίσης πρακτορεία ειδήσεων από το Κουβέιτ, το Λίβανο και την Ινδία, σύνδεσμοι δημοσιογράφων του Νεπάλ και της Ινδονησίας, αλλά και ένα τηλέφωνο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο Αφγανιστάν.
«Ανήκουστη επίθεση κατά της ελευθερίας του τύπου»
Στο στόχαστρο της BND και το BBC World Service στο Λονδίνο (picture alliance/dpa)
Στο στόχαστρο της BND και το BBC World Service στο Λονδίνο
Αντιδρώντας στις συστηματικές παρακολουθήσεις από την μυστική υπηρεσία η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» κάνει λόγο για «ανήκουστη επίθεση κατά της ελευθερίας του τύπου», αλλά και «νέα διάσταση στην παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος». Ο εκτελεστικός διευθυντής της δημοσιογραφικής οργάνωσης Κρίστιαν Μουρ δήλωσε ότι «η ελευθερία του τύπου αποτελεί απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δεν ισχύει μόνο για τους Γερμανούς δημοσιογράφους, αλλά και για τους ξένους»
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel οι παρακολουθήσεις αποκλείεται να προέκυψαν «τυχαία» στο πλαίσιο άλλων αποστολών της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών σε βάρος δημοσιογράφων ή συντάξεων. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως η BND δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα της προσάπτει το γερμανικό περιοδικό. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της μυστικής υπηρεσίας «για τις αποστολές ενημερώνονται μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα αρμόδια, για τις μυστικές υπηρεσίες, όργανα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου».
Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» εκφράζει πάντως την ανησυχία ότι η BND θα συνεχίσει να παρακολουθεί ξένους δημοσιογράφους. Από κοινού με άλλα όργανα εκπροσώπησης μέσων ενημέρωσης οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» προετοιμάζουν υπό την ηγεσία της «Εταιρείας Θεμελιωδών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» προσφυγή στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νέου νόμου που διέπει την λειτουργία της μυστικής υπηρεσίας BND.
Der Spiegel / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc