Ο Τσακαλώτος και ο Μαρκ Τουέιν

http://www.tovima.gr

Ο Τσακαλώτος και ο Μαρκ Τουέιν
Share5
εκτύπωση  

Οταν είσαι αγγλοσπουδαγμένος και καθηγητής σε βρετανικό πανεπιστήμιο βρίσκεις έναν σωρό τρόπους για να απαντήσεις σε αυτούς που σε κατηγορούν, ή για να μην απαντήσεις καθόλου για όσα έπραξες ή συμφώνησες. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτογραφία) που ορισμένοι (και κυρίως η ΝΔ) τον θέλουν εξαφανισμένο μετά την περιβόητη συνεδρίαση του Eurogroup. Αλλοι υπέθεσαν ότι δεν την ήθελε γι' αυτό δεν τη σχολίασε και άλλοι ότι τσακώθηκε με τον Γιώργο Χουλιαράκη. Και αντί δηλώσεων ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε μια φράση του Μαρκ Τουέιν: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές». Οι πολιτικοί του αντίπαλοι ξεσκόνισαν τον Μαρκ Τουέιν για να βρουν κάποια άλλη φράση του ώστε να του απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα. Πρώτος βρήκε φράση ο Ανδρέας Λοβέρδος που έγραψε στο Twitter: «Είπε και κάτι άλλο ο Τουέιν, κύριε Τσακαλώτο: "Ο άνθρωπος είναι το μόνο το ζώο που κοκκινίζει από ντροπή"». Εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο «γαλάζιος» εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας που έγραψε και αυτός στο Twitter: «Αφού αρέσει στον κ. Τσακαλώτο ο Μαρκ Τουέιν, ας διαβάσει και αυτή τη ρήση του: "Οταν έχεις αμφιβολίες, πες την αλήθεια"». Εν συνεχεία εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού που του αρέσουν και τα τσιτάταΕγραψε, λοιπόν κι αυτός στο Twitter: «Αν δεν θες να μιλήσεις για την ουσία, χρησιμοποίησε κάτι που έχω πει. Θα μπορούσε να είναι τσιτάτο για τον Τσακαλώτο του Μαρκ Τουέν» (σ.σ.: «Τουέν» θέλει να τον προφέρει ο Σταύρος).
nnn
Αν μη τι άλλο, η συνεδρίαση του Εurogroup και η πρόσκαιρη «αφωνία» του Ευκλείδη έκαναν πολιτικούς να ανοίξουν τα βιβλία για να μάθουν περί Μαρκ Τουέιν. Ή μάλλον δεν έκαναν καν τον κόπο να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Απλώς γκούγκλαραν «Γνωμικά Μαρκ Τουέιν» και ανακάλυψαν τις ατάκες του. Σε περίοπτη όμως θέση βρίσκεται η φράση του «Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά», την οποία κανένας πολιτικός δεν χρησιμοποίησε για να απαντήσει στον Ευκλείδη. Ή ακόμα προσπέρασαν τη φράση: «Είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί». Προσωπικά η καλύτερη φράση του Μαρκ Τουέιν που μου αρέσει δεν έχει σχέση με την πολιτική: «Ο παράδεισος βρίσκεται εκεί όπου είναι η Εύα»!
nnn
Αλλά μη νομίζετε ότι η στάση «αφωνίας» που επέλεξε στην αρχή ο Ευκλείδης δεν προβλημάτισε γενικώς. Τώρα μεταξύ μας. Τι είδους αφωνία είναι αυτή, τη στιγμή που μίλησε την Πέμπτη στη Βουλή και θα μιλήσει και την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής; Σας πληροφορώ ότι τα περί καβγά με τον Χουλιαράκη δεν ισχύουν, μου το επιβεβαίωσαν και από τις Βρυξέλλες. Απλώς ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να μην κάνει δηλώσεις, επειδή δεν συμφωνούσε με το θριαμβευτικό κλίμα που έσπευσε να δώσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το Μαξίμου (και τα περίφημα non paper, η Αίθουσα Σύνταξης της ΕΡΤ και τα διάφορα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ). Ηθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να γίνει η εκτίμηση αφού, όπως έλεγε, «η διαπραγμάτευση έχει ουρά». Και τι να έλεγε; Να θριαμβολογήσει και αυτός στη γραμμή του Μαξίμου; Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα που ενοχλεί τον Ευκλείδη: εδώ και καιρό οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ και οι ομοϊδεάτες του στην ομάδα 53+ τον κατηγορούν ότι έγινε «μνημονιακός», ότι υπογράφει τα πάντα κτλ. Μαθαίνω λοιπόν ότι σε μια από τις συνεδριάσεις αυτές ο συνήθως ήρεμος Τσακαλώτος εξερράγη: «Αν θέλετε να κάνετε εσείς τις διαπραγματεύσεις, να τις κάνετε» φέρεται ότι είπε, όχι όμως με την έννοια ότι παραιτείται. Και τους επισήμανε ότι οι αποφάσεις που παίρνονται είναι συλλογικές, συνεπώς, λέει, δεν πρέπει κάποιοι να βγάζουν έξω την ουρά τους.


Το θράσος του μασάζ
Ενδεικτικό ότι οι συριζαίοι πανηγυρίζουν για τη συμφωνία του Eurogroup, χωρίς ακόμα να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη ή τι πρόκειται να συμβεί, είναι ότι (όπως εγκύρως πληροφορούμαι) άρχισαν το μασάζ στους βουλευτές για να ψηφίσουν. Σας πληροφορώ ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, όλοι θα ψηφίσουν. Ενδεικτικό επίσης του γεγονότος ότι ούτε στη Νέα Δημοκρατία ξέρουν το πού θα καταλήξει - ή όχι - η συμφωνία είναι το μασάζ που άρχισαν στους «γαλάζιους» βουλευτές (τους «διδάσκουν», δηλαδή, τι να λένε δηλαδή στις τηλεοράσεις) οι Βασίλης Κικίλιας και  Χρήστος Σταϊκούρας.


Αναξιοκρατία στα ΤΕΙ
Πληροφορούμαι (δυστυχώς) ότι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στα ΤΕΙ Αιγάλεω έχει «αναστείλει» τις σχέσεις του με την... αξιοκρατία. Και η αναστολή αυτή μάλλον είναι επ' αόριστον. Ακούω συγκεκριμένα για φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων καθηγητών στις οποίες ο υποψήφιος είναι γνωστός τοις πάσι προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία. Και το σημαντικότερο, μου λένε ότι οι υποψήφιοι επιχαίρουν ότι η θέση τούς ανήκει αφού οι εκλέκτορες είναι φίλοι... Οι «αφελείς» δε που θέλησαν να αγνοήσουν τις φιλικές συμβουλές «ότι η θέση είναι δοσμένη» και κατέθεσαν τα χαρτιά τους κρίνονται αυτομάτως και με κινηματογραφική ταχύτητα μη εκλόγιμοι, και στην καλύτερη περίπτωση σέρνονται σε πολύχρονους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες προσδοκώντας δικαίωση. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Οι αρμόδιοι άραγε γνωρίζουν; Ή όντως το γνωρίζουν και σφυρίζουν αδιάφορα;

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc