Ερευνα της Κάπα Research: Ναι στην αξιολόγηση, όχι στα μέτρα


Ερευνα της Κάπα Research: Ναι στην αξιολόγηση, όχι στα μέτρα

Δεν θέλουν ρήξη, ανησυχούν για τον συμβιβασμό, δεν θέλουν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων
Ερευνα της Κάπα Research: Ναι στην αξιολόγηση, όχι στα μέτρα
Share
εκτύπωση  

Αντιφατικά συναισθήματα δημιουργεί στην κοινή γνώμη ο συμβιβασμός που επετεύχθη στο Eurogroup ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές.

Οπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-23 Φεβρουαρίου οι ερωτηθέντες, στην πλειοψηφία τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται «ανησυχία» και «θυμό» εκτιμώντας ότι η συμφωνία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, τα συναισθήματα αυτά... αντισταθμίζονται από την πεποίθηση ότι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός Grexit μέσα στο 2017, κάτι που δημιουργεί «ανακούφιση» και «ελπίδα». Ενδεικτικό της θέλησης της κοινής γνώμης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες είναι ότι oι φωνές που θέλουν ρήξη με την Ευρώπη εμφανίζονται μειοψηφικές ακόμη και μέσα στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, δεν θέτει θέμα εκλογών, ζητεί κλείσιμο της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, επιθυμεί την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ενώ θεωρεί ότι τα εκλογικά αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.


Η παραδοχή ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον της χώρας (56%) συνδυαζόμενη με την εκτίμηση ότι το πακέτο του συμβιβασμού κινείται προς τη λάθος ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση (54%), λόγω της αναποτελεσματικής διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, εξηγούν τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup: ανησυχία (32,5%), θυμός (19%), αδιαφορία (20%), ανακούφιση (14%) και ελπίδα (11,5%).

Είναι εμφανές ότι η ανησυχία και ο θυμός σχετίζονται με το περιεχόμενο των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία (73%) να θεωρεί ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κτλ.) που πρότεινε η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, απορρίπτει όμως τη μείωση των συντάξεων (78%), τη μείωση του αφορολογήτου (64,5%) και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (59%). Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  (23,5%) θεωρεί την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 25% συμφωνεί με τη μείωση του αφορολογήτου. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (56%), εμφανίζουν ένα σημαντικό ποσοστό (29%) που θεωρεί μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση τη μείωση των συντάξεων, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη μείωση του αφορολογήτου.

Η ανακούφιση και η ελπίδα σχετίζονται με την εκτίμηση της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (56%) ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση είναι μεγαλύτερο στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ (84,5%%) από ό,τι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (67,5%). Ο συμβιβασμός στο Εurogroup δημιουργεί επίσης την πεποίθηση ότι απομακρύνονται τα σενάρια για Grexit εντός του 2017, που επανήλθαν στο προσκήνιο το προηγούμενο διάστημα. Το 70%, μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, θεωρεί λίγο ή καθόλου πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και μόλις το 28,5% θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  

Δίλημμα, ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή πρόωρες εκλογές, δεν υφίσταται. Το 61,5% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση και μόλις ένα 27% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με την αξιολόγηση ανοιχτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που τάσσεται κατά της κάλπης προτού κλείσει η αξιολόγηση φθάνει το 62,5%, παρά την εκπεφρασμένη θέση του κόμματός τους για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Δίλημμα δεν φαίνεται να υφίσταται και μεταξύ ευρώ και δραχμής. Το 64,5% επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ έναντι ενός 27% που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc