Μέρκελ: Πικρή και απογοητευτική η προφυλάκιση Γιουτζέλ

Μέρκελ: Πικρή και απογοητευτική η προφυλάκιση Γιουτζέλ

Η υπόθεση της προφυλάκισης του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.
default
Μετά από δύο εβδομάδες αστυνομικών ερευνών οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην προφυλάκιση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ – o oποίος έχει γερμανική και τουρκική υπηκοότητα- επιρρίπτοντάς του κατηγορίες για «διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση του λαού σε μίσος».
O Γιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.
Η υπόθεση Γιουτζέλ έχει πάντως προκαλέσει σωρεία πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία. Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου «πικρή και απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό» απέναντι στον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών. «Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
Σε νέα κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις
O ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Nτενίζ Γιουτζέλ
O ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Nτενίζ Γιουτζέλ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου καθώς επίσης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις». Η υπόθεση Γιουτζέλ «φωτίζει με εκτυφλωτικό τρόπο τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες εφαρμόζουν την αρχή του κράτους δικαίου αλλά και την αξία που διαθέτουν η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης», ανέφερε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι «η κριτική δημοσιογραφία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», κατηγορώντας ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι διώκει τους δημοσιογράφους εκείνους που της είναι δυσάρεστοι. Τόνισε δε ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη.
Στο μεταξύ έντονες είναι και οι αντιδράσεις δημοσιογραφικών ενώσεων. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ και άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρους τους ως παράλογες. Kάλεσαν επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Και η Διεθνής Αμνηστία σε παρέμβασή της αναφέρει ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ διώκεται εξαιτίας των επικριτικών του άρθρων.
Τέλος, σήμερα αναμένονται πορείες και αυτοκινητοπομπές υπέρ της αποφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ σε δώδεκα γερμανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, η Φραγκφούρτη, το Αμβούργο και η Κολωνία. Ειδικότερα στη γερμανική πρωτεύουσα μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ του Ντενίζ Γιουτζέλ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.
DW / Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc