Ο Τραμπ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 54 δισ. δολάρια REUTERS

http://www.kathimerini.gr/



ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια ή 9% σκοπεύει να αυξήσει η αμερικανική κυβέρνηση τις στρατιωτικές δαπάνες και ταυτόχρονα να μειώσει την βοήθεια σε άλλες χώρες, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε όλα τα υπουργεία, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα μειωθεί ο προϋπολογισμός ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μια «σημαντική μείωση» στη διεθνή βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ.
Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, η αύξηση αυτή αναμένεται να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από περικοπές στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον ένα αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, το προσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερες δαπάνες για τη ναυπήγηση πλοίων, την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και για να αποκατασταθεί «ισχυρότερη παρουσία σε θαλάσσιες οδούς-κλειδιά» όπως τα στενά του Χορμούζ και η Νότια Σινική Θάλασσα.
Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και το 30%-κάτι που θα σημάνει περικοπές προγραμμάτων και μια μείζονα αναδιάρθρωση του τρόπου που λειτουργεί η αμερικανική διπλωματία.
Οι αξιωματούχοι αυτοί ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.
Σε μια ομιλία του ενώπιον συντηρητικών την Παρασκευή, ο Τραμπ εξήγγειλε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών «στην αμερικανική ιστορία».
Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μεγάλη αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες ήδη φθάνουν τα σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα ποσά που προσφέρονται για διεθνή βοήθεια δεν ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ποσά που θα προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ να προστεθούν στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και να αφαιρεθούν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη γίνει επισήμως γνωστά.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα διανείμει ο Λευκός Οίκος σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία. Κάθε υπηρεσία μπορεί να ζητήσει υψηλότερη χρηματοδότηση, ενώ ο προϋπολογισμός τελικά θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Τραμπ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο. Πέρυσι ο Τραμπ είχε πει πως ο «εθνικός στόχος» θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη να φθάσει έναν ρυθμό 4% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο Fox News χθες Κυριακή, διαβεβαίωσε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν προβλέπει περικοπές στα ομοσπονδιακά προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc