Το νέο μας blog είναι http://havdata.blogspot.com/ ****** [επιλογές από την ειδησεογραφία του διαδικτύου, σχόλια, νέα τοπικού ενδιαφέροντος, ¨κι¨ ό,τι άλλο τύχει]. [A selection of news, comments, and topics of interest]. [ Ελα να ζήσεις την ζωή σου έξω κάμποσες δεκαετίες νεοέλληνα για να καταλάβεις την προνομιακή της Ελλάδας ύπαρξη, στον χώρο στον χρόνο στο κλίμα στη θάλασσα στο αρχιπέλαγος και στην ζωή]. λορνιόν

Monday, February 20, 2017

Eurogroup: «Ξεκλειδώνει» την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών η υποχώρηση της Αθήνας


Eurogroup: «Ξεκλειδώνει» την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών η υποχώρηση της Αθήνας

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mετά από έντονες διεργασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα ο στόχος για το σημερινό Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών με μία ημερομηνία επιστροφής των θεσμών τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. «Αυτό το σενάριο είναι πλέον πιθανό», λέει ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ».
Με την επιστροφή των θεσμών η Αθήνα βασικά συμφωνεί στην προ νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την λήξη του προγράμματος. Τα τεχνικά κλιμάκια κυρίως του ΔΝΤ αναμένεται με την επιστροφή τους να καθίσουν με «χαρτί και μολύβι» και να δουν κατά πόσο τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας για το 2016 που είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν οφείλονται σε μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή σε μέτρα που έχουν δημοσιονομική συνέχεια και στα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δεν βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου και ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τις δικές του πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και που απαιτούν τη λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ.
Συγχρόνως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πραγματική συζήτηση για το χρέος θα πάει μετά τις γερμανικές εκλογές αφήνοντας λίγα περιθώρια στον Έλληνα υπουργό οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο για να παρουσιάσει οφέλη από την συμφωνία. Με το τέλος της αξιολόγησης αναμένεται να υπάρχει απλά μία συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά τους οι Ολλανδοί μέσω του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές τους, είναι αυτοί που κάνουν σημαντικές προσπάθειες να μην υπάρξει περαιτέρω κρίση με την Ελλάδα εξασφαλίζοντας την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

No comments: