Τσίπρας: Αφήσαμε πίσω τη διαρκή λιτότητα

http://www.tovima.gr
Τι έγινε πίσω από τις κάμερες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού
Τσίπρας: Αφήσαμε πίσω τη διαρκή λιτότητα
Share1
εκτύπωση  

Ηταν τόση μεγάλη η προσδοκία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για να τον ακούσει τι θέλει να ρωτήσει, που δήλωσε αποφασισμένος να μείνει όλη την ημέρα έως τη νύχτα στο Κοινοβούλιο για να τον συναντήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν υποχρεωμένος να πάει στη Βουλή, αφού ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει μόνον την ομιλία του ερωτώντος αρχηγού κόμματος, που ήταν ο Βασίλης Λεβέντης και απαντήσεις μόνον του Πρωθυπουργού. Ωστόσο η ΝΔ εκπροσωπήθηκε από δύο παλαιούς βουλευτές, από το δίδυμο Τραγάκη και Μπούρα, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους (που δεν δικαιούνταν από τον κανονισμό να κάνουν) προκάλεσαν τα σχόλια του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ο,τι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, ότι δεν εμφανίζεται, ότι δεν θέλει να ερωτήσει τον πρωθυπουργό και ορισμένα άλλα τινά. Αποκάλυψε μάλιστα ότι την προηγούμενη ημέρα συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Ιδρύματος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά, από την ίωση που τον ταλαιπωρούσε. Αλλά, όπως είπε τον ήθελε στη Βουλή.

Ηταν τόσο μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε στον απόντα κ. Μητσοτάκη που χρησιμοποίησε εναντίον του και... γερμανικές ειρωνείες: Στη γερμανική γλώσσα υπάρχει, είπε χαμογελώντας, μια λέξη που δεν μεταφράζεται με μια λέξη στα ελληνικά. Λέγεται  Fremdschämen και σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος». Εγώ θέλω με αυτή τη λέξη να αποδώσω αυτό που νιώθω για τη στάση του Μητσοτάκη στο Βερολίνο λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί αυτή είναι μια στάση αντιπατριωτική» ανέφερε.

Κατά τα άλλα ήταν μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία του Eurogroup, αλλά σ΄αυτήν αναμείχθηκαν ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (και τα μπλοκάκια), οι δύο τούρκοι κομάντος που πιάστηκαν στον Εβρο, ο ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό άσχετα θέματα, όπως πού βρισκόταν ο κ. Τσακαλώτος και γιατί δεν είχε κάνει δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών. Εως και τη... Αγγελική Νικολούλη και τον Κώστα Χαρδαβέλα επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να απευθυνθεί σ΄αυτούς για να ανακαλύψουν τον κ. Τσακαλώτο.

Παραμονή τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας  και η Βουλή ήταν άδεια. Ακόμα και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν να ακούσουν και να χειροκροτήσουν τον Πρωθυπουργό, μάλλον αναγκαστικά θα πήγαν στη Βουλή  (τους κάλεσε ο επιλοχίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι ας μπορούσαν να έκαναν και διαφορετικά). Βιάζονταν να τελειώσει η διαδικασία του νομοθετικού ελέγχου για να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες ή στα σπίτια τους.

Ορισμένοι μάλιστα έλεγαν ότι πάνε αυτή τη φορά ξέγνοιαστοι στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού τα νέα μέτρα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί και έμεναν στη δήλωση του κ. Τσίπρα (την οποία επανέλαβε τρεις φορές), «ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση με τα μέτρα». Ετσι αρκετοί βουλευτές δεν κάθισαν καν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Περιφέρονταν στο καφενείο, πίνοντας τον καφέ τους, τρώγοντας το κουλούρι τους με το τυρί και τα τοστ και σχημάτιζαν διάφορα πηγαδάκια, προσπαθώντας και αυτοί να καταλάβουν τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Στα πηγαδάκια αυτά συμμετείχε και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας, που βγήκε από το γραφείο του στη Βουλή, προφανώς για να εξηγήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της συμφωνίας. Μεγάλος απών ήταν και πάλι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά τον δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα μιλήσει την Τρίτη στην διαρκή επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η αλήθεια είναι ότι τον αναζήτησε ο κ. Λεβέντης.

Επί της ουσίας τώρα ο Πρωθυπουργός (συμβουλευόμενος συνεχώς τα χειρόγραφα που είχε μπροστά του) επιχείρησε να εξηγήσει τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς και συγχαρητήρια στην διαπραγματευτική ομάδα «γιατί κατάφερε να κάνει τους θεσμούς να δώσουν και όχι να παίρνουν όπως έκαναν έως τώρα». Δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τους κκ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη για την βοήθεια που προσέφεραν.

Είπε συγκεκριμένα ότι δεν ήταν συνηθισμένο αυτό που έγινε με τους Θεσμούς: «Μέχρι τώρα έπαιρναν και δεν έδιναν. Προχθές υπήρξε πρωτοτυπία και αυτό ήταν επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας».Επέμεινε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί, ότι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά, ό,τι θα δοθεί «φραγμός στη λιτότητα». Εδώ βάλθηκε να το εξηγήσει λέγοντας ότι έγιναν από τους Θεσμούς σεβαστοί οι αριθμοί και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επιδόσεις όμως, όπως είπε, που σημαίνουν θυσίες για τους Ελληνες. Επέμεινε στη θέση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει λήψη μέτρων λιτότητας, αλλά εξήγησε ότι όταν πας σε μια διαπραγμάτευση είναι προφανές ότι θα κερδίσεις, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις, σημείωσε, και «κάποιες υποχωρήσεις». Ανέφερε με έμφαση ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε «να αφήσουμε πίσω τη διαρκή λιτότητα και άρα δεν υπάρχει προϋπόθεση και αίρεση για τα μέτρα ελάφρυνσης». Ακόμα επέμεινε στο γεγονός ότι για οποιονδήποτε ευρώ επιβάρυνσης που θα ζητήσουν οι δανειστές θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.

Ο κ. Λεβέντης που κατάθεσε την ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να έφυγε παραπονούμενος. Και τούτο γιατί, όπως έλεγε δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας σ΄αυτά που τον ρώτησε, ούτε καν εάν θα πάρει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων  στην ομιλία του, χωρίς χειρόγραφο, έκανε μια παρατήρηση: Ηδη οι φορολογούμενοι έχασαν δύο μισθούς (τον 13ο και τον 14ο) και εάν εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου, τότε θα χάσουν και τρίτο μισθό, τη στιγμή που υπολογίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου θα επιφέρει επιβάρυνση περίπου 700 ευρώ σε κάθε οικογένεια.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός έδωσε υποσχέσεις. Ο,τι θα βρίσκεται κάθε Παρασκευή στη Βουλή για να απαντά στις δύσκολες και στις εύκολες ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας για άλλη μια φορά αιχμές εναντίον του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας «άλλοι κρύβονται αυτές τις ημέρες και φαίνεται από τα κενά έδρανα στο Κοινοβούλιο». Μια υπόσχεση, όμοια μ΄αυτήν που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας το πρωθυπουργικό γραφείο, λέγοντας ότι θα βρίσκεται κάθε 15 ημέρες στην συμπρωτεύουσα για να επιλύει ζητήματα, αλλά σημειώθηκαν πολλές απουσίες από τότε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc