Οι φαντασιόπληκτοι υπουργοί

Οι φαντασιόπληκτοι υπουργοί  που αποθεώνονται στους δρόμους της Αθήνας!
Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πάρει «διαζύγιο από την πραγματικότητα» και ζουν μέσα στις δικές τους επικίνδυνες φαντασιώσεις!
Τι εννοώ;  Πριν  από λίγο καιρό ο κ. Φλαμπουράρης μας είχε πει παραπλανητικά και απαράδεκτα ότι δεν υπάρχουν – πλέον- άνθρωποι που αναζητούν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών! Μετά τη σκυτάλη πήρε ο Υφυπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλος που  έκανε την ακόλουθη απίστευτη δήλωση. Τι μας είπε;
Ότι μετά τις καινούργιες ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν στους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους άλλους ελευθεροεπαγγελματίες «περπατάει στους δρόμους της Αθήνας» και επευφημείται από τους καταστηματάρχες οι οποίοι του λένε ότι «σωθήκανε» με τις ρυθμίσεις που έγιναν!
Και αναρωτιέται κανείς το εξής απλό πράγμα : Γιατί άραγε ο κ. Υφυπουργός έκανε την παραπάνω ακατανόητη  δήλωση « για την αποθέωσή του» που δύσκολα γίνεται πιστευτή; Θα δώσω την ακόλουθη ερμηνεία.
Κάποτε ο Γερμανός θεωρητικός Hans Magnus Enzensberger είχε υποστηρίξει ότι όσο ένας πολιτικός ανέρχεται τα σκαλοπάτια της εξουσίας , τόσο περισσότερο αποκόπτεται από την κοινωνία! ( «Έλεος για τους πολιτικούς»).    
Επομένως μου φαίνεται ότι η παραπάνω δήλωση του κ. Υφυπουργού «για την αποθέωσή του»  υποδηλώνει ότι έχει πάρει ένα άσχημο διαζύγιο από την πραγματικότητα η οποία είναι και  σύνθετη και δύσκολη . Τι εννοώ;
Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι με τις καινούργιες ασφαλιστικές εισφορές η επιβάρυνση για τους ελευθεροεπαγγελματίες γίνεται επαχθής και δρακόντεια για εισοδήματα πάνω από 19.000 ευρώ το χρόνο.
Όμως αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Ότι οι γιατροί , οι δικηγόροι και οι άλλοι θα έχουν το κίνητρο να δηλώνουν – στη φορολογική τους δήλωση- μέχρι το παραπάνω ποσό των 19.000 και να φοροδιαφεύγουν για το υπόλοιπο, ώστε να μη έχουν μεγάλη ασφαλιστική επιβάρυνση! Και αυτό θα γίνεται  σε μια χώρα που επί δεκαετίες ήδη έχει μια «ισχυρή κουλτούρα φοροδιαφυγής»!
Εάν λοιπόν ο κ. Πετρόπουλος επευφημείται , όπως λέει ο ίδιος, γιατί η επαίσχυντη φοροδιαφυγή θα αυξηθεί, τότε είναι προφανές ότι ένα ακατανόητο κλίμα παρακμής  επικρατεί στη σημερινή κυβέρνηση!
Συμπέρασμα; Όταν οι Υπουργοί παίρνουν διαζύγιο από την πραγματικότητα και ζουν μέσα στις δικές του επικίνδυνες φαντασιώσεις , τότε η θεωρία του Φρόιντ μπορεί να ερμηνεύσει καλύτερα αυτά που συμβαίνουν στη σημερινή Ελλάδα, που υποτίθεται ότι θα άλλαζε προς το καλύτερο με την «πρώτη φορά Αριστερά»!   
Ο κ. Καλφέλης  Γρηγόρης είναι καθηγητής  της  Νομικής  Σχολής  στο ΑΠΘ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc