Τσακαλώτος στη Βουλή: Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν (live)

Τσακαλώτος στη Βουλή: Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν (live)

«Η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφωνίες των δανειστών, όχι στην κυβέρνηση»
Τσακαλώτος στη Βουλή: Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν (live)
Share
εκτύπωση  

«Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναφορικά με το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών εκ προοιμίου σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να ενημερώνεται η Βουλή την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επισήμανε και την πριν λίγες ημέρες ομιλία του πρωθυπουργού που είπε αρκετά πράγματα για την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με όσα λέει η Ευρώπη αλλά και η Αμερική, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα έκλεινε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο με 2% επιπλέον μέτρα.

«Η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφωνίες των δανειστών και όχι στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος επικαλούμενος αναλύσεις μεταξύ αυτών και τις εκθέσεις του οίκου Fitch.

«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει το τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε. «Το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα μέτρο κακού μέτρου θα υπάρξει αντίμετρο».

«Αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα...» ανέφερε ο υπουργός οσον αφορά σε όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. «Το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας στο Eurogroup είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα».

Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι ως το Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε ότι οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «πισωγύρισμα». Τώρα λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. Για την αρχή τις επεκτασιμότητας η επιτροπή είπε ομόφωνα ότι πρέπει να επιστρέψει. Αυτό δεν θα το είχαμε αν κλείναμε το Δεκέμβρη.Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή.

Το τρίτο θέμα είναι το πρόγραμμα για την ανεργία για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

«Το συνολικό πακέτο θα είναι υφεσιακό... Θα έχουμε μπροστά μας υψηλούς στόχους για πλεονάσματα» είπε.

«Στόχος μας είναι να έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup του Μαρτίου», πρόσθσε, ενώ διευκρίνισε ότι «εκεί θα πιστοποιηθεί ότι υπάρχει προσωρινή συμφωνία».

«Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν» είπε επικαλούμενος δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ εξηγώντας ότι «κανένας δεν μπορεί να δώσει κάτι αν δεν ξέρει όλο το πακέτο της συμφωνίας».

«Θα κλείσει το SLA, η συζήτηση για τα αντίμετρα και θα δούμε ποια θα είναι η αποσαφήνιση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και ποια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc