Η άνοδος Σουλτς προκαλεί ανησυχία στα χριστιανικά κόμματα

http://www.dw.com

Η άνοδος Σουλτς προκαλεί ανησυχία στα χριστιανικά κόμματα

Εξαιτίας των καλών αποτελεσμάτων του SPD και του Μάρτιν Σουλτς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ολοένα περισσότερα στελέχη των δύο χριστιανικών κομμάτωμ πιέζουν την καγκελάριο για άμεση έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
Berlin SPD PK Martin Schulz Kanzlerkandidatur (Getty Images/AFP/T. Schwarz)
Σε γκάλοπ του ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel το 44% του αντιπροσωπευτικού δείγματος δηλώνει ότι προτιμά τον Μάρτιν Σουλτς για καγκελάριο έναντι 38% που θα ήθελε να παραμείνει στο αξίωμά της η Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή το 19% των ερωτηθέντων απορρίπτει και τους δύο υποψηφίους. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι πάντα πιο ξεκάθαρα όταν οι ερωτηθέντες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς.
Στην πρόθεση ψήφου ως προς τα κόμματα οι δημοσκοπήσεις είναι σήμερα, επτά μήνες πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αμφίρροπες. Κάποιες βλέπουν ισοπαλία σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών, κάποιες προβάδισμα του ενός ή του άλλου κόμματος. Γεγονός πάντως είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται δημοσκοπικά σε ανοδική τροχιά και προκαλούν ανησυχία τους συντηρητικούς, οι οποίοι αρχίζουν να αντιδρούν νευρικά απέναντι στα υψηλά ποσοστά του σοσιαλδημοκρατών. Έτσι πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών που ζητούν από την Άγκελα Μέρκελ να συσπειρώσει την εκλογική βάση των συντηρητικών.
Η μάχη για την Ατζέντα 2010
Χ. Γκρέχε: Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τον προεκλογικό αγώνα
Χ. Γκρέχε: Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τον προεκλογικό αγώνα
Η άνοδος των σοσιαλδημοκρατών δεν συνιστά πλέον «πυροτέχνημα», διαπιστώνει ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ από το CSU. Όπως τονίζει, «δεν αρκεί να λέγεται τι κάναμε καλά στο παρελθόν», αλλά η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να κινητοποιήσει την κομματική βάση. Σύμφωνα με τον βαυρό χριστιανοκοινωνιστή το ζητούμενο για τα δύο χριστιανικά κόμματα σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα είναι «η συναισθηματική φόρτισή του».
Την άμεση έναρξη του προεκλογικού αγώνα από τους χριστιανοδημοκράτες ζητά από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας και πρώην ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρέχε. Με αφορμή τη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για αλλαγές στα μέτρα της «Ατζέντας 2010» ο Χ. Γκρέχε τονζει ότι θα πρέπει να αποκαλυφτεί η πραγματικότητα πίσω από την αριστερή στροφή του Μ. Σουλτς. Στη Γερμανία δεν υπάρχει κοινωνική ανισότητα, ενώ μια σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει ότι ο κόσμος εδώ «ζει πράγματι καλά», επισημαίνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.  Όπως συμπεραίνει ο Χ. Γκρέχε «η υπεράσπιση αυτού του πετυχημένου μοντέλου είναι η ουσία του προεκλογικού μας αγώνα.»
Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές οι πιέσεις ολοένα περισσότερων χριστιανοδημοκρατών για άμεση αντίδραση δεν σχετίζονται μόνο με την αύξηση της δημοτικότητας του Μάρτιν Σουλτς αλλά και με το γεγονός ότι οι ως τώρα επιθέσεις εναντίον του δεν αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή όμως που την τελευταία εβδομάδα ο υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε αλλαγές στα μέτρα της «Ατζέντα 2010», οι χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα αδύναμο σημείο.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc