Το νέο μας blog είναι http://havdata.blogspot.com/ ****** [επιλογές από την ειδησεογραφία του διαδικτύου, σχόλια, νέα τοπικού ενδιαφέροντος, ¨κι¨ ό,τι άλλο τύχει]. [A selection of news, comments, and topics of interest]. [ Ελα να ζήσεις την ζωή σου έξω κάμποσες δεκαετίες νεοέλληνα για να καταλάβεις την προνομιακή της Ελλάδας ύπαρξη, στον χώρο στον χρόνο στο κλίμα στη θάλασσα στο αρχιπέλαγος και στην ζωή]. λορνιόν

Monday, February 6, 2017

Μέρκελ: «Θα υπάρξει Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων»

ΠΟΛΙΤΙΚΉ

Μέρκελ: «Θα υπάρξει Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων»

Πώς θα διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης; Όταν οι χώρες-μέλη δεν υποχρεώνονται να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλώνει η Α. Μέρκελ. Τείνει χέρι βοηθείας στις μικρότερες χώρες της ΕΕ;
Malta EU Gipfel Angela Merkel (Reuters/D. Zammit-Lupi)
Στον απόηχο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Βαλέτα της Μάλτας η καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε, συμφωνώντας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων έχει νόημα: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος λίγο μετά την συνάντηση των «27» με θέμα την πορεία της ΕΕ στην μετά-Brexit εποχή.
Δίνοντας ένα παράδειγμα η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο ευρώ, το οποίο δεν υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα και από τα 27 μέλη της Ένωσης. Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της καταγραφής της πρότασης για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, τέλη Μαρτίου, στο τελικό ανακοινωθέν των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, όπου, ας σημειωθεί, το 1957 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης.
Επωφελούνται τελικά οι πιο αδύναμες χώρες;
Προς τα που οδεύει η ΕΕ μετά το Brexit;
Προς τα που οδεύει η ΕΕ μετά το Brexit;
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καγκελαρίου το τελικό ανακοινωθέν θα αναφέρεται στον μελλοντικό ρόλο της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία. Μεταξύ άλλων θα οριοθετείται η συμβολή των Ευρωπαίων στην παγκοσμιοποίηση, η συμμετοχή της Ένωσης σε συμμαχίες, αλλά και οι πολυμερείς διεθνείς συνεργασίες.
Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η γερμανίδα καγκελάριος μιλά ανοιχτά για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι τα λόγια περί ολοκλήρωσης καθώς και οι αναφορές στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες δεν βοηθούν, σε καιρούς Brexit και ενίσχυσης του λαϊκισμού που επιτίθεται μετωπικά στον θεσμό της ΕΕ. Οι δηλώσεις Μέρκελ ερμηνεύονται πάντως από ορισμένους γερμανούς σχολιαστές, όπως του περιοδικού Spiegel, και ως χείρα βοηθείας στις μικρότερες χώρες-μέλη που είτε δεν είναι σε θέση, είτε δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Dpa, Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος

No comments: