Επισκόπηση τύπου | 18.02.2009

Υπό κοινοτική επιτήρηση η Ελλάδα;

Η Ελλάδα και η Κύπρος σήμερα στο επίκεντρο των εφημερίδων: το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και η κρίση στα ακίνητα της Κύπρου στα σχόλια του γερμανικού τύπου.

"Η Αθήνα απειλείται από νέα διαδικασία κοινοτικής επιτήρησης - η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) απαιτεί νέες περικοπές και ο πρωθυπουργός Καραμανλής δέχεται πιέσεις", είναι ο τίτλος σύντομου ρεπορτάζ του Γκερτ Χέλερ στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger:

"Η συντηρητική κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις λόγω της ιδιαίτερα άσχημης χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας. Και ενώ η ΕΕ προετοιμάζει τη διαδικασία κοινοτικής επιτήρησης της Ελλάδας η ΤτΕ ζητά 'ευρείες και τολμηρές' μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα για να περιοριστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος."

"Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που κατάφερε μόνον για ένα χρόνο να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος της στα επίπεδα του κοινοτικού πλαφόν του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, και αυτό έγινε μόνο το 2006. "

"Η ΤτΕ ζητά ήδη φέτος η ελληνική κυβέρνηση να συμπιέσει το δημόσιο χρέος της χώρας κάτω από το 3% και το αργότερο το 2012 να καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η εκπλήρωση αυτών των όρων όμως σημαίνει δραστικά μέτρα, μέτρα τα οποία αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχει το θάρρος να τα εφαρμόσει."

"Η έκθεση της εταιρείας αξιολόγησης Moody's ώθησε στο ρεκόρ την προσαυξημένη απόδοση των ελληνικών ομολόγων", γράφει η επίσης γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau σε άρθρο της για τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της ευρωζώνης επισημαίνοντας ότι "για πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 1999 η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 3% για να βρει αγοραστές."

Χοακίν Αλμούνια, ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά της ΕΕBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Χοακίν Αλμούνια, ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά της ΕΕ

Τέσσερις χώρες της ευρωζώνης ξεπέρασαν το μίνιμουμ του 3% στο δημόσιο χρέος", σημειώνει η οικονομικη εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt υπογραμμίζοντας ότι: "Ο κ. Αλμούνια θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με την Ελλάδα. 'Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τίποτε στην κυβέρνηση της Αθήνας', προειδοποιούν οι Βρυξέλλες.

Η δυσχερής κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών δεν παραπέμπει στην οικονομική ύφεση, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δημιούργημα ενδογενών αιτίων, υποστηρίζουν κύκλοι της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα το τελευταίο τετράμηνο του 2008 η ελληνική οικονομία άγγιξε το 0,3% ανάπτυξης, ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ βρίσκονταν ήδη σε καθοδική πορεία.

Γι' αυτό θα δοθεί στην Ελλάδα μόνον ένας χρόνος περιθώριο για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το κοινοτικό όριο του 3%."

"25% πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων στην Κύπρο"

Σε καθοδική πορεία τα ακίνητα του τουριστικού παραδείσου της ΚύπρουBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σε καθοδική πορεία τα ακίνητα του τουριστικού παραδείσου της Κύπρου

"Τέλος η γερμανική Die Welt με τίτλο "Ο τουριστικός παράδεισος της Κύπρου πλήττεται από τη μείωση των τιμών στα ακίνητα", αναφέρεται στις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στα ακίνητα της μεγαλονήσου:

"Καμία άλλη ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τους Βρετανούς επενδυτές, όσο η κυπριακή. Έτσι η εποχή του οικοδομικού οργασμού και των ρεκόρ στην αγορά ακινήτων πέρασε για την Κύπρο από τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία πλήττεται θανάσιμα από την ύφεση.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2008 οι άδειες για νέα ακίνητα στην Κύπρο έπεσαν κατά 2,4%.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έπεσαν οι τιμές των διαμερισμάτων γύρω στα 25% και η ζήτηση αγοράς ακινήτων από Βρετανούς επενδυτές έπεσε ήδη κατά 75%.

Ταυτόχρονα όμως συρρικνώθηκαν δραματικά οι δραστηριότητες βρετανικών μεσιτικών εταιρειών όπως της Parador Properties, της δεύτερης σε οικονομική ευρωστία βρετανικής εταιρείας ακινήτων, η οποία μάλιστα είχε ειδικευθεί στα ακίνητα στην Κύπρο, σε τέτοιο βαθμό ώστε διέθετε εκεί τη δεύτερη σε μέγεθος έδρα της μετά τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα ακίνητα που ανήκουν σε Βρετανούς στην Κύπρο φθάνουν τα δύο τρίτα των τουριστικών και εξοχικών κατοικιών. Έτσι στις καλές εποχές οι Βρετανοί είχαν αγοράσει το 80% των ακινήτων στην περιοχή της Πάφου."

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»