«Θα ανακάμψουμε»
Μήνυμα αισιοδοξίας του Ομπάμα προς τους Αμερικανούς για την έξοδο από την κρίση
Ο Ομπάμα επιχείρησε να βρει τη σωστή δόση αισιοδοξίας και ρεαλισμού
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Οι ΗΠΑ θα βγουν πιο δυνατές από την οικονομική κρίση, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου. Ωστόσο, μετρίασε το πνεύμα αισιοδοξίας με μια προειδοποίηση ότι η Αμερική τώρα «πληρώνει λογαριασμούς» για τις υπερβολές του παρελθόντος.

Της ομιλίας Ομπάμα είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπ.Μπερνάνκι ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν από την κρίση χωρίς να κρατικοποιηθούν. Η δήλωση του Μπερνάνκι έφερε αέρα αισιοδοξίας στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.

Ο Ομπάμα επιχείρησε με την ομιλία του να ανυψώσει το πνεύμα των Αμερικανών, που είναι κουρασμένοι από την ύφεση και αναζητούν ένα φως στο τούνελ του οικονομικού αυτού εφιάλτη που «γονάτισε» μεγάλες τράπεζες.

«Θα ανακάμψουμε»

«Μολονότι η οικονομία μας έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί, αν και ζούμε σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, απόψε θέλω να μάθει ο κάθε Αμερικανός το εξής: Θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα, θα ανακάμψουμε και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναδυθούν ισχυρότερες από ποτέ» είπε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Συνέχισε λέγοντας: «Η στιγμή της αλήθειας ήρθε και είναι καιρός να λάβουμε μέτρα για το μέλλον μας», ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για «θυσίες», για να μειωθεί κατά 50% το ομοσπονδιακό έλλειμμα ως τη λήξη της θητείας του το 2013, καθώς εφέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ακόμη, υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η Αμερική θα είναι ως το 2020 η πρώτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου, αλλά και να αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα.

Έχοντας εκλεγεί με την υπόσχεση της αλλαγής ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη, κάλεσε το Κογκρέσσο να εισηγηθεί νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να εγκρίνει νέο νομικό πλαίσιο για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο νέος προϋπολογισμός

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα παρουσιάσει την Πέμπτη τον νέο προυπολογισμό για το 2010, τόνισε την ανάγκη της εξάλειψης των συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό -κάτι που στοίχισε στο αμερικανικό δημόσιο δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του Ιράκ- αλλά και της μεταρρύθμισης στον τομέα των αμυντικών δαπανών. «Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε για οπλικά συστήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν μας εξυπηρετούν πια» τόνισε.

Ο προϋπολογισμός αυτός αντικατοπτρίζει την ωμή πραγματικότητα της κρίσης, που κληρονομήσαμε, σημείωσε.

«Οι συνέπειες αυτής της ύφεσης είναι υπαρκτές και φαίνονται παντού» τόνισε ο Ομπάμα, καλώντας ωστόσο τους Αμερικανούς να μην φοβούνται για τις τραπεζικές τους καταθέσεις . «Το οικονομικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε και διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά χρήματα για να ενισχύσουν την κατανάλωση.

Επίσης, ο Ομπάμα μίλησε εναντίον των επίμονα δυσοίωνων οικονομικών ειδήσεων από όλο τον κόσμο.

Η Ιαπωνία την Τετάρτη ανακοίνωσε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που σημειώθηκε ποτέ, την ώρα που οι εξαγωγές μειώθηκαν στο μισό τον φετινό Ιανουάριο.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος προσγείωσε τις προσδοκίες ότι τα μέτρα που έλαβε η νεαρή κυβέρνησή του θα αποφέρουν γρήγορα αποτελέσματα.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»