Ιχθυοτροφεία Αργοστολίου.

πηγή: Ανεξάρτητος Κεφαλονιάς.

ΚΟΛΠΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ SOS

Από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογος Κοντογουράτων “Ο Άγιος Παντελεήμων” και τον Αλιευτικό Αγροτικό Σύλλογο Αργοστολίου “Μαϊστράλι”, μας εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις όλων αυτών των ημερών στο νησί μας, και λαμβάνοντας γνώση ότι υπάρχουν διάφοροι υπαινιγμοί για τα κίνητρα που μας οδήγησαν να προσφύγουμε στο ΣτΕ για την ακύρωση της άδειας λειτουργίας των ιχθυοτροφείων, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να εκφράσουμε την άποψή μας.
Ίσως λανθασμένα πιστέψαμε ότι η αυθόρμητη κίνηση κάποιων πολιτών που δεν παρακινούνται από πολιτικά συμφέροντα και ψηφοθηρικές ανάγκες, δεν θα μπορούσε παρά να εκληφθεί ως το ειλικρινές ενδιαφέρον των πολιτών για τον τόπο τους. Δε θελήσαμε τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάξουμε τον κόλπο του Αργοστολίου από τη συνεχιζόμενη μόλυνση των ιχθυοτροφείων που διαπιστώναμε συν τω χρόνω και να αφήσουμε αναλλοίωτο το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.
Αλλά ακόμη και εάν ο λόγος αυτός, ο οποίος απετέλεσε και το βασικό κίνητρο της κινητοποίησής μας, δεν ταυτίζεται με τις απόψεις κάποιων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το νησί μας ζει κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και η παραμέληση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα δεν θα μπορεί παρά να βλάψει τον ζωογόνο για τον τόπο μας τουρισμό. Ο κόλπος εντός του οποίου βρίσκονται τα ιχθυοτροφεία έχει προοπτική τουριστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να προσφέρει εργασία για πολύ περισσότερους κατοίκους από αυτούς που απασχολούνται τώρα στα ιχθυοτροφεία. Η ανεξέλεγκτη δράση των ιχθυοτροφείων όμως υποβαθμίζει και μολύνει την περιοχή.
Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε πράγματι στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού όμως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει -όπως δεν έκανε ούτε το ΣτΕ- τις μελέτες που προσκομίσαμε και που αποδεικνύουν τη ρύπανση του κόλπου. Το ΣτΕ δεν υπεισήλθε στο θέμα της ρύπανσης όχι γιατί δεν υφίσταται, αλλά διότι η έλλειψη του σχεδιασμού ήταν επαρκής λόγος για την ακύρωση των αδειών. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν το τελευταίο στάδιο του αγώνα μας για την προστασία του κόλπου του Αργοστολίου από τα ιχθυοτροφεία. Η εταιρεία γνώριζε τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις μας εδώ και πολλά χρόνια. Όμως θέτοντας προφανώς πάνω από όλα το κέρδος, αγνοώντας τις όποιες μελέτες που αποδείκνυαν το πρόβλημα, ήταν αδιάλλακτη και δεν υιοθέτησε εναλλακτικές λύσεις. Διότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αλλά προφανώς η εταιρεία λόγω του οικονομικού κόστους αποφεύγει να τις υιοθετήσει. Και στην παρούσα κατάσταση ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων να διατηρήσουν την εργασία τους χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από πλευράς της εταιρείας απέναντι σε οποιονδήποτε αναζητά μια λύση που θα οδηγούσε σε προστασία του κόλπου αλλά συνεπάγεται έξοδα για την εταιρεία.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον των εργαζομένων, δε θέλουμε να μείνουν στο δρόμο. Κατανοούμε την αγωνία τους και ευχόμαστε να βρεθεί μια λύση που θα μπορέσει να προστατέψει τους εργαζομένους αλλά και τον τόπο μας. Η εταιρεία μπορεί να δώσει τη λύση, εάν πάψει να λειτουργεί αποκλειστικά με γνώμονα το κέρδος και μεταφέρει τα ιχθυοτροφεία εκτός κόλπου.
1) Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος
Κοντογουράτων
“Ο Άγιος Παντελεήμων”
2)Αλιευτικός Αγροτικός Σύλλογος Αργοστολίου “Μαϊστράλι”

Comments

lornion said…
Τόχει η φτιαξιά μας να καταστρέφουμε τον τόπο μας. Ρωτώ το εξής απλό.Που του κόσμου είδατε σε τουριστικές ζώνες να υπάρχουν ιχθυοτροφεία;Ειναι γνωστό πως ο κόλπος της πόλης λίγη αναπνοή παίρνει ,τώρα μάλιστα και με το μπαστούνι το κακό θα επιδεινωθεί.Επομένως πέρα από δικαστήρια και προσφυγές ας μετακομίσουμε αυτές τις παραγωγικές μονάδες που ρυπαίνουν σε χώρους αβλαβείς, με θάλασσα ανοιχτή, για νάχουμε και καλίτερη ποιότητα ψαριού .Αυτό είναι το λογικό και το πρέπον.λορνιόν.
Anonymous said…
καλα ρε παιδια τι βλακειες ειναι αυτες?
που εχουν διμειουργισει προβλημα τα ιχθυοτροφεια τα 20 χρονια που υπαρχουν? αν υπηρχε προβλημα πρωτα αυτα θα ειχαν συνεπειες.
δεν μπορει απο την αλλη μερια να γινει μεταφορα του σε μια μη προστατευμενη απο τα κυματα περιοχη και αυτος που δεν το καταλαβαινει ειναι η ασχετος ή κακοπροεραιτος. ακομη και οι ψαραδες κερδος εχουν σημερα απο τα ιχθυοτροφεια αφου εχουμε συσσορευση και αγριων ψαριων στην περιοχη (απο την τυχον διαφυγη τροφων) αλλα και εμπλουτισμου της περιοχης (απο διαφυγη ή απο την αναπαραγωγη)
Τι ειναι αυτα ? Τι τουριστικο μπορει να υπαρξει στους γκρεμους που ειναι τα ιχθυοτροφεια σε ενα αγονο χωρις παραλια μακρια απο κατοικιες και απομονομενο μερος?
Τωσα χρονια που πεφτανε βροχι οι δυναμιτες ηταν καλυτερα ??
ενταξει οι μπουρλοτιεριδες εχουν επειραιαστει αρνητικα
κωστας

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc