Αττίλας είναι ειλικρινήςΕκτύπωσηE-mail
Γράφει ο/η Greek American News Agency   
18.02.09

atilla-olgac.jpgΤου Τάσου Χατζηαναστασίου 

Η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο εκτέλεσε Έλληνες αιχμαλώτους, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αλλά ούτε και να μας εξοργίζει.Ο «Αττίλας Ι» και ο «Αττίλας ΙΙ» (η κωδική ονομασία της πρώτης και της δεύτερης φάσης της τουρκικής επιδρομής) υπήρξαν βάρβαροι και δεν χρειαζόταν να έρθει, τριάντα πέντε χρόνια μετά, ένας Αττίλας υποκριτής για να μας το επιβεβαιώσει.

Όσοι ζήσαμε την εισβολή γνωρίζουμε καλά ποια ήταν η συμπεριφορά του εισβολέα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες πλήθος μαρτυρίες για εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων και αμάχων, για βιασμούς και άλλα εγκλήματα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού. Εγώ ο ίδιος έζησα τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, κι ακόμη υπάρχει το σημάδι από βλήμα πυροβόλου όπλου στον τοίχο του σπιτιού μου στη Λευκωσία. Το χειρότερο όλων είναι ότι το έγκλημα είναι διαρκές, εφόσον δηλαδή τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν και οι πρόσφυγες μπορούν να επισκεφτούν τα σπίτια, τις περιουσίες και τους τάφους των προγόνων τους ως... τουρίστες! Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η εισροή και εγκατάσταση Τούρκων εποίκων, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά βγαίνει ένας Τούρκος Αττίλας και ομολογεί ότι όντως διεπράχθησαν εγκλήματα και άρα πως ο «Αττίλας» δεν υπήρξε -όπως επίσημα ισχυρίζονται οι Τούρκοι- μια «ειρηνευτική» επιχείρηση, αλλά τίποτα περισσότερο από μία βάρβαρη επιδρομή. Ωστόσο, ούτε αυτό είναι κάτι το καινοφανές. Έχουμε την κυκλοφορία του βιβλίου: Νταλγκά νταλγκά, κύματα κύματα, η μαρτυρία ενός Τούρκου αξιωματικού για τη δεύτερη εισβολή, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Λιβάνη  - Νέα Σύνορα» ήδη από το 1998. Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύεται η συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος έφεδρος αξιωματικός Κιουτσούκ στη Σοφία Ιορδανίδου. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται φρικτά εγκλήματα των Τούρκων στρατιωτών, αλλά και των Τουρκοκύπριων παραστρατιωτικών, στα οποία ο Κιουτσούκ υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι όλοι οι αιχμάλωτοι, που σήμερα θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι, έχουν εκτελεστεί. Κυνική μεν η ομολογία, αλλά ρεαλιστική.

Η ομολογία λοιπόν αυτή καθεαυτή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Αργά ή γρήγορα κάποιοι θα μιλούσαν. Είναι βαθιά ανθρώπινο, ακόμη για τους στυγερούς εγκληματίες, πόσο μάλλον για ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, όπως ο Κιουτσούκ και ο Ολγκάτς, όσο γερνούν, να θυμούνται τα παλιά, η μνήμη να τους βαραίνει και να θέλουν κάπου να τα πουν. Και ίσως, αντί για μηνύσεις και καταγγελίες σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια, οι Έλληνες να έπρεπε να καλέσουν, προσφέροντας μάλιστα πολιτική ασυλία, όλους όσοι έχουν να καταθέσουν τέτοιες πληροφορίες. Και μόνο αν αποδειχθεί ότι ψεύδονται, με βάση τη διασταύρωση των πληροφοριών που θα παράσχουν, τότε να τιμωρηθούν. Έτσι ίσως να διακριβωθεί επιτέλους η τύχη των αγνοουμένων, κι εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν εκτελεστεί, να εντοπιστεί ο χώρος ταφής τους και να μπορέσουν οι οικείοι τους να τιμήσουν τα λείψανα και τη μνήμη τους. Έτσι ίσως να έχουμε πληρέστερη εικόνα του τι πραγματικά έγινε. Να δημιουργήσουμε δηλαδή μια βάση δεδομένων και με τις αποκαλύψεις της άλλης πλευράς.

Όσο για τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, δεν είναι με τις αποκαλύψεις αυτές που «θα τρωθεί ανεπανόρθωτα». Η ιστορία της Τουρκίας είναι ούτως ή άλλως γεμάτη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ό,τι κι αν θέλουν να πιστεύουν οι αφελείς και οι εθελότυφλοι, ό,τι κι αν υποστηρίζει η Δύση, που φροντίζει να συγκαλύψει ή να παρακάμψει την πραγματικότητα προκειμένου να προσεταιριστεί πολιτικά μια χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση. Ο Αττίλας πάντως είναι ειλικρινής: Οι Τούρκοι στην Κύπρο διέπραξαν βαρβαρότητες, αυτή είναι η αλήθεια και δεν αλλάζει, όσο κι αν η υποκρισία των ξένων και πολλών ημετέρων, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, θέλει να το ξεχνάει. Αυτή η βαρβαρότητα σήμερα ξεσπά εναντίον των Κούρδων, των αριστερών αντιφρονούντων, των Αλεβιτών. Δεδομένη εξάλλου είναι και η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, με τις απειλές και τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Θράκη. Όσοι δε συνειδητά στηρίζουν την αυταπάτη της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της γείτονος, ας αναζητήσουν αλλού τα αίτια της διάψευσης των προσδοκιών τους. Η ιστορία πάντως δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι η τουρκική επιθετικότητα.

ΡΗΞΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc