Ζώντας στη Γερμανία | 19.02.2009

Αρχίζει σήμερα η καυτή φάση του καρναβαλιού

 

Σήμερα από τις 11:11 το πρωί άρχισαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις στην Κολωνία.

 

15 μικρές παρελάσεις άρχισαν σε ισάριθμες συνοικίες, ενώ 10 θα γίνουν αύριο και το Σάββατο μαζί με την περίφημη παρέλαση των "Φαντασμάτων", που φέτος είναι αφιερωμένη στην φτώχεια και τα μεσαία στρώματα. Την Κυριακή θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των σχολείων και των καρναβαλίστικων συλλόγων από τις συνοικίες και τη Δευτέρα η κεντρική παρέλαση με άρματα και θεάματα.

Στην Κολωνία στις 11:11 έγινε η συμβολική κατάληψη του δημαρχείου από τις γυναίκες, που σήμερα έχουν την απόλυτη εξουσία. Από την Πύλη του Αγίου Σεβερίνου ξεκίνησε η πρώτη παραδοσιακή παρέλαση τους λαϊκούς ήρωες του 17ου αιώνα, Γκρέτα (Γκριτ) και Γιαν φαν Βερτ. Την ίδια ώρα αρχίζει το πρώτο πάρτι σε κλειστή αίθουσα, στην παλιά αστυνομία, με 4.000 καλεσμένους που θα χορεύουν στους ρυθμούς της κολωνέζικης μουσικής μέχρι τη νύχτα."Οι κόκκινοι στρατιώτες ή στρατιώτες της Κολωνίας" - καρναβαλίστικος σύλλογος

Σήμερα αρχίζει η καυτή φάση του καρναβαλιού που κορυφώνεται με την παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας ή μάλλον της "Δευτέρας των Ρόδων" για τους καθολικούς.

Η μπύρα ρέει άφθονη από χθες. Χθες βράδι στήθηκαν τα περίπτερα πώλησης παραδοσιακής, κολωνέζικης μπύρας κατά μήκος των κεντρικών δρόμων της παλιάς πόλης υπό τους ήχους κολωνέζικης μουσικής. Σουξέ που ακούμε εδώ και 25 ή 30 χρόνια και μιλούν για τις γειτονιές της Κολωνίας, την ζεστή ατμόσφαιρα της μπυραρίας, τα γλέντια, τις ωραίες και πρόθυμες γυναίκες, την κολωνέζικη νοοτροπία.

"Πιες επιτέλους μια μπύρα', είναι ένα από τα κλασικά και νοσταλγικά κομμάτια που τραγουδά εδώ και 30 χρόνια το κολωνέζικο γκρουπ Bläck Föös (ξυπόλυτοι). Το τραγούδι αυτό είναι ένας ύμνος για την παρέα και την κολωνέζικη μπύρα.

Το φετινό σύνθημα του καρναβαλιού είναι 'υπέροχη τρέλα', αλλά ο τίτλος δεν περιγράφει ούτε κατά προσέγγιση την τρελή καρναβαλίστική ατμόσφαιρα. Φέτος το καρναβάλι κρύβει εκπλήξεις: κατ' αρχήν η επιτροπή του καρναβαλιού παραχώρησε για πρώτη φορά σε πολιτική οργάνωση ένα άρμα για την παρέλαση της Δευτέρας. Πρόκειται για το άρμα της Διεθνούς Αμνηστίας που αποφάσισε να το αφιερώσει στο Γκουαντάναμο.

Δεύτερον και σημαντικότερον: τη Δευτέρα θα δούμε την καγκελάριο Μέρκελ γυμνή ή μάλλον, όπως τελικά αποφάσισε ο πρόεδρος της επιτροπής του καρναβαλιού, με μπικίνι βραζιλιάνικο. Γιατί βραζιλιάνικο; Γιατί αυτό διαθέτει το λιγότερο ύφασμα, κάτι σαν φύλλο συκής. Στο άρμα κάθεται η καγκελάριος γυμνή με τα επίμαχα σημεία του κορμιού της να καλύπτονται από μινιατούρες της γερμανικής σημαίας με το εθνόσημο, τον βλοσυρό γερμανικό αετό με ανοιχτές τις φτερούγες του. "Πρόκειται για την γυμνή αλήθεια της οικονομικής κρίσης, που προσπαθεί να μπαλώσει η Μέρκελ με λίφτιγκ", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής του καρναβαλιού.

Εδώ τα σχόλια ήταν πολλά. Πολλοί είπαν ότι "οι Κολωνέζοι τόλμησαν", άλλοι δήλωσαν ειρωνικά: "σιγά τα ωά, γιατί δεν την δείχνουν γυμνή, τόσο γυμνό βλέπουμε κάθε χρόνο στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων, η Μέρκελ μας μάρανε;"

"Όχι, όχι" απαντά σύσσωμο το προεδρείο του καρναβαλιού, "πρόκειται για την καγκελάριο".

Σεμνοτυφία! Φώναξαν κάποιοι. "Όχι", απάντησε χθες αυθόρμητα μια ηλικιωμένη Κολωνέζα μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες: "τους στυφούς δεν τους παρουσιάζουμε σέξι. Είναι ντροπή να παρουσιάζουμε κάποιον έτσι όπως δεν είναι. Αποδεχόμαστε κάθε τρέλα, αλλά πρέπει να είναι αυθεντική."

 

Βιβή Παπαναγιώτου

 DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»