Επισκόπηση τύπου  | 19.02.2009

Αλληλεγγύη στην ευρωζώνη;

 

Η αλλαγή πλεύσης στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται σοβαρά από την κρίση και η αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα σχολιάζονται από τον γερμανικό τύπο.

 

"Η αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", είναι το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με αφορμή την υπαναχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Στάινμπρουκ στις πιέσεις της ΕΕ για οικονομική βοήθεια προς τις ασθενέστερες και ισχυρά πληττόμενες από την κρίση χώρες.

Παραθέτουμε το σχόλιο:

 

"Άργησαν, αλλά το κατάλαβαν: οι χώρες της ευρωζώνης εκφράζουν τώρα την επιθυμία τους για οικονομική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης προς εκείνες τις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση, διότι έτσι στηρίζουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, την ευρωζώνη.

Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα πιθανόν να μην μπορούν σε λίγο να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους. Χωρίς βοήθεια  ενδέχεται οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη για να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υπουργός Οικονομικών της ΓερμανίαςΟ Πέερ Στάινμπρουκ, υπουργός Οικονομικών της ΓερμανίαςΔιότι εκτός ευρωζώνης δεν θα είναι δέσμιες του ευρώ και θα μπορούν να υποτιμούν όπως και όσο επιθυμούν το νόμισμά τους. Έτσι θα μπορούν να εξάγουν φθηνότερα τα προϊόντα τους και θα ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Συνέπεια όλων αυτών θα ήταν να συρρικνωθεί προσωρινά η χρηματοπιστωτική στενωπός για αυτές τις χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Στάινμπρουκ απέκλειε μέχρι τώρα κάθε είδους βοήθεια και απαιτούσε να αναλάβουν όλες οι χώρες τις ευθύνες τους υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί πολίτες πληρώνουν ήδη πολλά.

Το ζήτημα όμως είναι ότι εάν μια ευρωπαϊκή χώρα κηρύξει πτώχευση, αυτό αφορά σε όλες τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ. Εάν δε αποσταθεροποιηθεί το ευρώ ,ο Γερμανός πολίτης θα πληρώσει ακόμα περισσότερα."

 

Εγκληματικότητα και ξένοι

 

"Εγκληματικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης;" Με αυτό τον τίτλο ο Γκερτ Χέλερ σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τα στοιχεία αύξησης της εγκληματικότητας στην Αθήνα που δημοσίευσαν προχθές τα ΝΕΑ:

 

"139 φόνοι έγιναν πέρσι. Η απότομη αύξηση της εγκληματικότητας και κυρίως των διαρρήξεων, κλοπών αυτοκινήτων και βιασμών, από 42.000 το 2004 σε 68.000 πέρσι αποδίδεται από την εφημερίδα τα ΝΕΑ στην κρίση.

Δεν ακούγεται τόσο πειστικό, διότι η κρίση μόλις άρχισε να γίνεται αντιληπτή στην Ελλάδα και η στατιστική αφορά στο 2008. Επομένως δεν μπορεί να έχει επηρεάσει ήδη τόσο αποφασιστικά την αύξηση της εγκληματικότητας."

Και ο σχολιαστής καταλήγει σε μια προσωπική εκτίμηση:

"Μια πιθανή αιτία μου φαίνεται ότι είναι η αύξηση του κύματος των μεταναστών που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από την Αλβανία και πρόσφατα από τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Γνωρίζω ασφαλώς πως η υπόθεσή μου δεν συνάδει με τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας, αλλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταλήγουν σχεδόν οι μισοί καταζητούμενοι ξένοι καθιστά την υπόθεσή μου τουλάχιστον αξιόπιστη."

 

Τέλος στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, στο ταξιδιωτικό της τμήμα, δημοσιεύεται αφιέρωμα στην Ύδρα και τις ομορφιές της.  Ιδιαίτερα εγκωμιάζεται το γεγονός ότι στην Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και κυρίως ότι δεν υπάρχουν τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. 

 

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc