Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού
Εκτενή ανταπόκριση της Έλενα Σμιθ από την Αθήνα με τίτλο «Απειλή θανάτου στα ελληνικά ΜΜΕ ενώ τρομοκράτες σχεδιάζουν βομβιστικό όλεθρο», φιλοξενεί ο κυριακάτικος Ομπσέρβερ, η έγκριτη βρετανική εφημερίδα.
Όπως σημειώνεται αρχικά, εν μέσω εντεινόμενων φόβων ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα κέντρο τρομοκρατίας στην Ευρώπη, πολιτικοί εξτρεμιστές απηύθυνα προειδοποίηση προς δημοσιογράφους θεωρώντας του εκπροσώπους ενός διεφθαρμένου καθεστώτος. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ανάληψη της ευθύνης από τη Σέχτα Επαναστατών για την επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού Alter.
Η ανταπόκριση χαρακτηρίζει πρωτοφανή την προειδοποίηση, σε μια χώρα που θεωρούσε ότι είχε εξαλείψει την εγχώρια τρομοκρατία, πεποίθηση που κλονίστηκε ακόμα περισσότερο από την απόπειρα ανατίναξης του παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος έξω από τη Citibank. Η εφημερίδα τονίζει ότι τα θύματα θα μπορούσε να ανέρχονταν σε εκατοντάδες.
Φιλοξενούνται δηλώσεις του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτή η νέα γενιά ενόπλων αντιεξουσιαστών είναι πολύ επικίνδυνη και πολύ σοβαρή. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τη βία κάνει τα μέλη της 17 Νοέμβρη να μοιάζουν με αγγελούδια.
Στην ανάλυσή του ο Ομπσέρβερ τονίζει ότι η επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας έχει σοκάρει τις αρχές ασφαλείας και τους πολίτες της Ελλάδας, ενώ παρατηρεί ότι οι αστυνομικοί είναι πια εμφανώς τρομαγμένοι κατά την υπηρεσία τους. Η εφημερίδα συσχετίζει τις πρόσφατες επιθέσεις με την «εξέγερση» του Δεκεμβρίου μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ως διαφορά με τη 17 Νοέμβρη επισημαίνεται ότι οι νέες οργανώσεις δεν επιχειρούν να κερδίσουν στη λαϊκή στήριξη ούτε να εξηγήσουν τις πράξεις τους.
Προστίθεται ότι νεαροί που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας και τις οικονομικές δυσχέρειες πιστεύεται ότι έχουν ενισχύσει τις τάξεις αντικαθεστωτικών ομάδων, οι οποίες έγιναν πιο τολμηρές μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.
Το σοκ πάντως, κατά τον Ομπσέρβερ, είναι μεγαλύτερο τώρα καθώς δεν υπάρχουν καν προειδοποιήσεις για επιθέσεις, όπως στην περίπτωση της Citibank, ενώ κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη αυτά που βλέπουμε δεν γίνονται αλλού στην Ευρώπη, αλλά μόνο στην Καμπούλ.
www.kathimerini.gr
Comments