Το θέμα της ημέρας | 22.02.2009

Στόχος η χάραξη κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής

Η αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποτροπή των οικονομικών στρεβλώσεων στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις εξαιτίας της κρίσης είναι το ζητούμενο στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου.

Στο Βερολίνο είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, όπου οι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών που μετέχουν στο κλαμπ της G8, οι πρωθυπουργοί Ολλανδίας και Ισπανίας, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συναντώνται προκειμένου να χαράξουν μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Όχι στον προστατευτισμό

Έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών θα ζητήσει ο Πέερ ΣτάινμπρουκBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών θα ζητήσει ο Πέερ ΣτάινμπρουκΗ αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποτροπή των οικονομικών στρεβλώσεων στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις είναι το ζητούμενο, ενόψει της συνόδου της G20 στο Λονδίνο. Οι γερμανοί οικοδεσπότες διαβεβαιώνουν ότι στην ατζέντα δεν θα τεθεί το ζήτημα των «αδύνατων κρίκων» της ευρωζώνης και της ενίσχυσής τους.

Κεντρικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι να συμφωνήσουν σήμερα τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κράτη σε μια κοινή γραμμή πλεύσης που θα αποσκοπεί σε μια παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική, η οποία θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια.

Αναμένεται ότι τα συμπεράσματα της σημερινής ανεπίσημης συνόδου θα συνοψισθούν σε ένα κείμενο των υπουργών Οικονομικών και σε ένα άλλο των πρωθυπουργών. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι σε αυτά τα κείμενα θα απορρίπτονται μέτρα προστατευτισμού και θα διατυπώνεται η αναγκαιότητα καθιέρωσης διεθνώς δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα προβλέπονται ρυθμίσεις και έλεγχοι για τις χρηματαγορές αλλά και τα σχετικά προϊόντα.

Το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του

Την αποτροπή του προστατευτισμού επιδιώκουν Μπαρόζο και Μέρκελ Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Την αποτροπή του προστατευτισμού επιδιώκουν Μπαρόζο και Μέρκελ Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες όσο αφορά το ζήτημα των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι η Ιρλανδία, η Ελλάδα και οι χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης. Δημοσιογραφικές πηγές επιμένουν ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις σημερινές διαβουλεύσεις. Ωστόσο, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το διαψεύδουν, επιμένοντας ότι το μόνο σχετικό θέμα που θα αποτελέσει σήμερα αντικείμενο συζήτησης είναι η επιδείνωση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ακόμα ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται συγκεκριμένα σχέδια βοήθειας των υπερχρεωμένων κρατών μελών της ΕΕ και ότι δεν υπάρχει άμεση αναγκαιότητα δραστηριοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ίδιο υπουργείο δηλώνει όμως συγχρόνως ότι παρά ταύτα είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο.

Παναγιώτης Κουπαράνης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»