Η Ευρώπη Σήμερα | 19.02.2009

«Ανθρωποκυνηγητό» στη Μαδρίτη

Μίνιμουμ συλλήψεων λαθρομεταναστών ανά αστυνομικό επιβάλλουν οι ισπανικές Αρχές.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια είναι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ισπανία. Αποτελούν το 11% του συνολικού πληθυσμού. Ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών είναι ωστόσο άγνωστος. Η κυβέρνηση τους υπολογίζει στις 250 χιλιάδες, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο.

Μέχρι πρόσφατα οι Αρχές της Ισπανίας επεδείκνυαν ως ένα βαθμό ανοχή προς τους παράνομους μετανάστες, καθώς οι περισσότεροι εργάζονταν στις οικοδομές σε μια περίοδο που ο κατασκευαστικός κλάδος γνώριζε άνθηση. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την αγορά ακινήτων, αλλά έχει επηρεάσει και τη στάση των Αρχών έναντι των λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της ηγεσίας της αστυνομίας, οι αστυνομικοί θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες εντοπισμού λαθρομεταναστών και να πληρούν μάλιστα ένα μίνιμουμ συλλήψεων κάθε μήνα. Στις συνοικίες με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών το κλίμα είναι βαρύ.

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στο Λαβαπιές της Μαδρίτης έχει τα γραφεία του ο Σύλλογος Μαροκινών Μεταναστών. Δύο αστυνομικοί στέκονται στην πόρτα του κτηρίου και κάνουν έλεγχο ταυτοτήτων. Μόλις έχει τελειώσει το μάθημα Ισπανικών και ένας Μαροκινός καλείται από τους αστυνομικούς να δείξει ταυτότητα και άδεια παραμονής. Τα χαρτιά του είναι εντάξει και οι αστυνομικοί του επιτρέπουν να φύγει. Σε λίγο κατεβαίνει η Σαμίρα Ουκχιάρ, που είναι η διευθύντρια των γραφείων. Είναι έξω φρενών. «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναζήσει. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Δεν πάει άλλο. Κάθε μέρα εντείνονται οι έλεγχοι, κυρίως εδώ στο Λαβαπιές, στους δρόμους, στις πλατείες. Σε κάθε γωνία έχουμε αστυνομικούς, αλλά εδώ έξω από τα γραφεία μας δεν είχαμε ποτέ ελέγχους. Είμαστε αντιμέτωποι με πραγματικό ανθρωποκυνηγητό», λέει η Σαμίρα.

Η αστυνομία είναι παντού

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το ισπανικό δίκαιο περί αλλοδαπών είναι απόλυτα σαφές. Όποιος συλλαμβάνεται χωρίς άδεια παραμονής, πρέπει να απελαύνεται. Η Ισπανία διασφαλίζει ωστόσο στους παράνομους μετανάστες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σχολική εκπαίδευση στα παιδιά τους. Μέχρι τώρα δεν γίνονταν έλεγχοι στα σχολεία. Τώρα και αυτό άλλαξε, λέει η Σαμίρα Ουκχιάρ.

Στο παρακείμενο πάρκο, κάθεται σε ένα παγκάκι ο Μουσταφά Καντούρι, Μαροκινός με άδεια εργασίας στην Ισπανία. Επιβεβαιώνει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι. «Εδώ στο Λαβαπιές γίνονται κάθε μέρα έλεγχοι. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την Ισπανία. Πολλοί από εμάς είναι τώρα άνεργοι. Τα χρήματα δεν επαρκούν για να ζήσουμε. Δεν ξέρουμε πώς να πληρώσουμε το ενοίκιο. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την αστυνομία με τους ελέγχους της».

«Απλά, η σύλληψη και απέλαση Μαροκινών στοιχίζει φθηνότερα»

Υπάρχουν όμως και άλλοι Μαροκινοί που αποδίδουν την ένταση των ελέγχων στην έξαρση της εγκληματικότητας των μεταναστών. Αλλά και εκείνοι θέτουν το ερώτημα, γιατί να είναι πάντα οι Μαροκινοί εκείνοι που συλλαμβάνονται και απελαύνονται. Την απάντηση έχει ο Αλφρέντο Περντιγκέρο, εκπρόσωπος Τύπου του συνδικάτου των Ισπανών αστυνομικών. «Απλά, η σύλληψη και απέλαση Μαροκινών στοιχίζει φθηνότερα. Η απέλαση των παρανόμων Λατινοαμερικάνων είναι ακριβότερη επειδή προϋποθέτει υπερατλαντική πτήση», λέει ο Περντιγκέρο. Το συνδικάτο του έδωσε στη δημοσιότητα την εντολή των υψηλά ισταμένων που επιβάλλει ένα μίνιμουμ συλλήψεων λαθρομεταναστών ανά αστυνομικό. Οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν συμφωνούν με την οδηγία, αλλά όποιοι δεν την ακολουθούν έρχονται αντιμέτωποι με δυσμενείς μεταθέσεις.

H.G. Kellner/Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»