Το θέμα της ημέρας | 23.02.2009

Μίνι σύνοδος στο Βερολίνο : Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση

Η καγκελάριος Μέρκελ προσεκάλεσε τους ηγέτες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών για να συζητήσουν σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη στάση τους στη σύνοδο των G20 στο Λονδίνο.

Γκρίζο, βροχερό και κρύο ήταν χθες το Βερολίνο. Και ίσως να αντικατόπτριζε την εικόνα των οικονομικών αγορών αυτό το διάστημα και τη διάθεση των ευρωπαίων ηγετών που συναντήθηκαν χθες στην καγκελαρία για να συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν ενόψει της συνόδου των G20, της κοινής συνόδου δηλαδή των βιομηχανικά αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο. Από την τελευταία σύνοδο των G20 τον περασμένο Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Και η ερώτηση που θέτουν όλοι είναι πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, χθες το βράδυ μετά τη μίνι σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο παραχώρησε συνέντευξη στο πρώτο γερμανικό κανάλι, και η απάντηση του για το τέλος της κρίσης ήταν σαφής: «Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια. Δεν μπορώ να σας απαντήσω ότι η κρίση θα τελειώσει στις 31 Αυγούστου στις 5:37 μμ. Μια έντιμη, ίσως δυσάρεστη απάντηση, είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Ούτε ξέρω τι μας περιμένει στην επόμενη γωνία και αν μας περιμένουν νέες κλιμακώσεις. Ξέρω μόνο πως κανείς πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τις συνέπειες.»

Μεγαλύτερος έλεγχος, μεγαλύτερη εποπτεία

Σαρκοζί και ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σαρκοζί και ΜέρκελΟι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες σε έναν μεγαλύτερο έλεγχο, στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης εποπτείας και παρακολούθησης των αγορών. Το σχέδιο δράσης τους σχετικά με τη σύνοδο των G20 στο Λονδίνο είχε συμφωνηθεί ήδη στη σύνοδό τους στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για ένα σχέδιο 47 σημείων και αυτό που καινούργιο και σε αυτό που συμφωνούν τώρα περισσότερο από ποτέ οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι θα πρέπει να κινηθούν αποτελεσματικότερα εναντίον των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων. Αυτό σημαίνει πως θα καταρτίσουν μια λίστα με τις χώρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και να παράσχουν σχετικές πληροφορίες. Δεν πρόκειται για επιφανειακά μέτρα αλλά για μέτρα ουσίας όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί : «Θέλουμε όλοι το Λονδίνο να είναι μια επιτυχία. Και έχουμε συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία. Η Ευρώπη θέλει την αναγέννηση του συστήματος. Αυτό δεν ήταν δεδομένο στην αρχή. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι.»

Μπράουν και ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μπράουν και ΜέρκελΣτη συνάντηση έγινε επίσης λόγος για τον κίνδυνο του προστατευτισμού και για την ανάγκη του ανοίγματος του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκανε λόγο στο Βερολίνο για ένα ‘New Deal’ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγου εκεί τα ‘χείλη έμειναν σφραγισμένα’ για να παραφράσουμε τον τίτλο της βραβευμένης με όσκαρ ταινίας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρούκ χαρακτήρισε ως πολύ ευαίσθητο το θέμα της αρωγής προς τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες. Τέλος οι ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι του ΔΝΤ και να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc