το νέο δόγμα.......καθημερινή

Το νέο «δόγμα» των Αμερικανών στο Αφγανιστάν
 Οι ΗΠΑ στέλνουν 17.000 επιπλέον στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα

The Economist

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολυαναμενόμενη έκθεση που θα επανεξετάζει συνολικά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν. Πριν μελετηθούν τα συμπεράσματά της, όμως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ήδη την αποστολή 17.000 επιπλέον στρατιωτών ως ενίσχυση των 65.000 ανδρών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν. Σκοπός των ενισχύσεων είναι «η σταθεροποίηση της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, η οποία μέχρι σήμερα δεν έτυχε της δέουσας προσοχής, επίβλεψης και πόρων που χρειάζεται κατεπειγόντως».

Παρά το βάρος της ιστορίας στο Αφγανιστάν (την ήττα δηλαδή των βρετανικών και σοβιετικών δυνάμεων) και τη δυσμενή εξέλιξη των σημερινών ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, οι Αμερικανοί αξιωματικοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί. Οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί τους, δεν έχουν την υποστήριξη κάποιας υπερδύναμης, όπως συνέβαινε με τους Μουτζαχεντίν που μάχονταν τους Σοβιετικούς. Ετσι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι Αμερικανοί πιλότοι και οι Αφγανοί σύμμαχοί τους, κυριαρχούν στους αιθέρες, χωρίς να φοβούνται ότι θα καταρριφθούν από αντιαεροπορικά βλήματα, όπως εκείνα που παρείχε κάποτε η Αμερική στους Μουτζαχεντίν.

Ο αφγανικός στρατός

Ο αφγανικός στρατός χτίζεται πολεμώντας και μέχρι το 2011, η δύναμή του θα έχει αυξηθεί από 80.000 άνδρες που είναι σήμερα, σε 134.000 άνδρες (στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και οι δυτικές δυνάμεις). Οι Αφγανοί απολαμβάνουν τον σεβασμό των Δυτικών αξιωματικών, οι οποίοι τους αναγνωρίζουν ως σκληροτράχηλους πολεμιστές, ενώ ο λαός του Αφγανιστάν σέβεται τις ένοπλες δυνάμεις, ως έναν από τους λίγους θεσμούς που λειτουργούν στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι οι ενισχύσεις σε άνδρες, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια ίσως 10.000 επιπλέον Ευρωπαίων στρατιωτών, θα επιτρέψει στη συμμαχία να καταλάβει αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές στον Νότο της χώρας, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Αύγουστο. Οι διοικητές στο Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές ενισχύσεις που στέλνει ο κ. Ομπάμα θα χρησιμοποιηθούν για να προστατευθεί ο περιφερειακός δρόμος της πρωτεύουσας και κυρίως για να ενισχυθούν οι ατελέσφορες μέχρι σήμερα προσπάθειες να κατασταλεί το κίνημα των Ταλιμπάν στον Νότο της χώρας. Οι βρετανικές και καναδικές δυνάμεις στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από το 2006 και μέχρι σήμερα. Οι επιπλέον δυνάμεις θα συμβάλουν επίσης στο να εδραιωθεί ο ΝΑΤΟϊκός έλεγχος στην έρημο και ιδιαίτερα στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν. Θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη ροή πυρομαχικών και πολεμιστών προς το Αφγανιστάν, αλλά και την εξαγωγή ηρωίνης από τη χώρα.

Ολα αυτά ίσως προκαλέσουν έξαρση της βίας στο άμεσο μέλλον. Εν τούτοις, οι στρατηγοί επιμένουν ότι η ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων θα μειώσει τις ανάγκες για αεροπορική υποστήριξη και επομένως θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων που προκαλούν οι βομβαρδισμοί και την επακόλουθη δημιουργία εντάσεων με την κυβέρνηση της Καμπούλ. Τα Ηνωμένα Εθνη κατέγραψαν 2.118 θανάτους αμάχων το 2008, αριθμός αυξημένος κατά 39% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 55% αυτών των θανάτων προκλήθηκε από τους Ταλιμπάν και το 39% από τις αφγανικές και τις δυτικές δυνάμεις.

Το Πακιστάν

Ελάχιστοι είναι πάντως εκείνοι που προβλέπουν δραστική βελτίωση της κατάστασης, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιράκ. Το ασφαλές καταφύγιο που απολαμβάνουν οι αντάρτες στο Πακιστάν τούς δίνει τη δυνατότητα να μάχονται σχεδόν επ’ αόριστον. Μάλιστα, εγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Πακιστάν (με τους σκεπτικιστές να υποστηρίζουν ότι το Ισλαμαμπάντ παίζει διπλό παιχνίδι). Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εθνικός στρατός του Αφγανιστάν, ώστε να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή μόνος του τους Ταλιμπάν. Το Ιράκ, η έκταση του οποίου είναι μικρότερη από εκείνη του Αφγανιστάν, έχει 267.000 στρατιώτες. Βέβαια, το Αφγανιστάν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει καν το υπάρχον στράτευμα, ενώ τα υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού δημιουργούν προβλήματα στη στελέχωση των θέσεων αξιωματικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εκπαίδευση, η επέκταση και ο εξοπλισμός του αφγανικού στρατού, θα στοιχίσει πολύ λιγότερα χρήματα από την ανάπτυξη επιπλέον ξένων στρατιωτών στη χώρα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc