η νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών.-καθημερινή


Tου Αθανασιου Ελλις

Xθες ήρθε στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον δεύτερο στην ηγεσία της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ντικ Ντέρμπιν, ο Αλέξης Γιαννούλιας, ένας νεαρός Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, με γονείς από τα Καλάβρυτα και τα Σφακιά της Κρήτης, που έχει ζήσει και εργασθεί στην Ελλάδα, μιλά ελληνικά, και πριν από δυόμισι χρόνια εξελέγη υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι. Εγινε έτσι, σε ηλικία 29 ετών, ο νεαρότερος πολιτικός που ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση στην ιστορία όχι μόνο του Ιλινόι αλλά όλων των πολιτειών..

Ο Γιαννούλιας, μέχρι πρόσφατα επιτυχημένος τραπεζίτης, διαχειρίζεται σήμερα τον προϋπολογισμό της πέμπτης μεγαλύτερης πολιτείας των ΗΠΑ, και καθώς εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει την εκλογή του στη Γερουσία το 2010, όταν θα είναι μόλις 34 ετών, όχι μόνο δεν ξεχνά, αλλά τιμά τις ρίζες του. Ο γράφων ήταν παρών στη δεξίωση που διοργάνωσαν στην Ουάσιγκτον ηγετικά στελέχη της ομογένειας την προηγουμένη της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα όπου ο Γιαννούλιας μίλησε από την ψυχή του για την Ελλάδα και την ελληνορθόδοξη κοινότητα υποσχόμενος να προωθεί πάντα και παντού τα δίκαια του Ελληνισμού. Στη διάρκεια της συγκινητικά φορτισμένης ομιλίας του ευχαρίστησε τους γονείς του, τον πατέρα του που έφυγε πριν από λίγα χρόνια και τη μητέρα του η οποία ήταν παρούσα, για τις θυσίες που έκαναν για αυτόν. Η Αννα Γιαννούλια παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια και δικαιολογημένη περηφάνια τον 32χρονο γιο της να στέκεται δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και να απευθύνεται με άνεση, απλότητα, αλλά και ουσία, σε σημαντικούς ομογενείς, μεταξύ αυτών και στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε, και αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα.

Μετά την αποχώρηση του μεγάλου Πολ Σαρμπάνη ο Ελληνισμός απώλεσε την ισχυρότερη φωνή του στην Ουάσιγκτον. Ο Γιαννούλιας φιλοδοξεί να καλύψει ώς ένα βαθμό το κενό, με την εκλογή του στη Γερουσία, το σημαντικότερο νομοθετικό σώμα της χώρας το οποίο, με δεδομένη την ισχύ των ΗΠΑ αλλά και τη δομή του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, επηρεάζει καθοριστικά τις διεθνείς εξελίξεις. Με τη στήριξη της ομογένειας μπορεί να το πετύχει, και να ενδυναμώσει την ελληνική παρουσία στα κέντρα αποφάσεων της υπερδύναμης.

Φυσικά, η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρόκειται να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ομως, είναι σαφές ότι έχει πολλά να κερδίσει από την ανάδειξη Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής σε σημαντικά αξιώματα. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ομογένειας προσβλέπει στον Αλέξη Γιαννούλια, και είναι βέβαιο ότι θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να αναρριχηθεί σε θέσεις επιρροής όπως είναι αυτή του γερουσιαστή.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, ο γερουσιαστής Ντέρμπιν αποσαφήνισε ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα, τόνισε ωστόσο ότι μαζί με τον κ. Γιαννούλια ήρθαν «ως επίσημοι φίλοι του προέδρου» και θα του μεταφέρουν το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

Ο αυξανόμενος αριθμός Ελληνοαμερικανών πολιτικών προσδίδει εκ των πραγμάτων πολιτικό βάρος στις ανησυχίες του Ελληνισμού σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος όπως είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, η Κύπρος και το όνομα των Σκοπίων. Οσο η πολιτική επιρροή της ομογένειας αυξάνεται, θα καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για την εκάστοτε ηγεσία της υπερδύναμης να αγνοεί τις ανησυχίες των ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων και των εκπροσώπων τους.

Ο Αλέξης Γιαννούλιας είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της πολλά υποσχόμενης νέας γενιάς Ελληνοαμερικανών. Είναι πρώτα από όλα Αμερικανός, αλλά διατηρεί ζωντανό τον δεσμό του με την Ελλάδα και δείχνει ικανός να ενισχύσει ακόμη περισσότερο, και για πολλά χρόνια, την ελληνική φωνή, εκεί που πραγματικά μετράει.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc