Η μεγάλη απάτη του Τεξανού δισεκατομμυριούχου

Ταράχτηκαν τα επενδυτικά νερά σε δεκάδες χώρες με την αποκάλυψη επενδυτικής απάτης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με πρωταγωνιστή τον Τεξανό δισεκατομμυριούχο σερ Αλεν Στάνφορντ.


Η αμερικανική Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλάγματος ανακοίνωσε ότι ο επιχειρηματίας είχε ενορχηστρώσει «μια απάτη πολλών δισεκατομμυρίων στον επενδυτικό τομέα», η οποία βασιζόταν σε ψευδείς υποσχέσεις και κατασκευασμένα στοιχεία.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν εναντίον του μεγαλοεπιχειρηματία σερ Αλεν Στάνφορντ, σε βάρος τριών εταιρειών του και δύο στελεχών του έπειτα από επιδρομή κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών στα γραφεία της εταιρείας Stanford Financial Group στο Χιούστον του Τέξας. Αμερικανός δικαστής «πάγωσε» όλα τα κεφάλαια του σερ Αλεν Στάνφορντ και των υπολοίπων κατηγορουμένων καθώς επίσης και των μελών της Stanford Group, στη θυγατρική Stanford International Bank που εδρεύει στην Αντίγκουα, όπως και σε άλλη μία θυγατρική του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδυτικών συμβούλων.

Κάτοικοι της Αντίγκουας δήλωσαν σοκαρισμένοι από την εξέλιξη αυτή και ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα τόνισε ότι μπορεί να είναι «καταστροφική» για τη χώρα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν μπορεί να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την εικόνα της Αντίγκουας ως ενός από τα πλέον διεφθαρμένα κράτη της Καραϊβικής. Από την πλευρά του, ο Αλεν Στάνφορντ μπήκε μεν απότομα στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον, αλλά έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στο περσινό συνέδριο των Δημοκρατικών ενώ μοίραζε λεφτά σε όλες τις πλευρές.


Κ.ΤΖ. (Πηγές: Ασ. Πρες, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/02/2009

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»