Διαστάσεις | 23.02.2009

Προβληματισμός για τη νέα έξαρση της βίας στην Ελλάδα

Το κύμα διαμαρτυρίας των νέων που ξέσπασε στην Ελλάδα με εκρηκτικό τρόπο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και τα Think Tank της Γερμανίας.

Τα αίτια που προκάλεσαν την εξέγερση των νέων στην Ελλάδα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Τρίερ η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Südosteuropa Gesellschaft).

Δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές -ένας Έλληνας και ένας Γερμανός-, καθώς και η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης του Βερολίνου συμμετείχαν στη συζήτηση την οποία συντόνισε η Κριστιάνε Σλέτσερ, δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung, γνωστή στους Έλληνες από τα ρεπορτάζ και τα σχόλιά της για την Ελλάδα.

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση και ο ριζοσπαστικοποιημένος χώρος

O καθηγητής Χ.Γ. ΑξτBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: O καθηγητής Χ.Γ. ΑξτΗ κατάσταση στο πεδίο της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι σίγουρα μία από τις αιτίες που ενίσχυσαν τις οργισμένες αντιδράσεις των νέων μετά τον φόνο του 15χρονου μαθητή, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση. Ο καθηγητής Πολιτκής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Έσσεν-Ντούισμπουργκ, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ είπε σχετικά: «Αποδίδω την έκρηξη στο γεγονός ότι η νεολαία, κυρίως οι μορφωμένοι και εξειδικευμένοι νέοι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στα σχετικά με τις σπουδές τους επαγγέλματα. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο που έρχεται να συναντήσει το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένας ριζοσπαστικοποιημένος χώρος με μια δυναμική παράδοση από τον Νοέμβριο του 1973. Ο χώρος αυτός αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο κράτος, χρησιμοποιώντας και εγκληματικές μεθόδους. Αυτά τα δύο στοιχεία συναντήθηκαν».

«Υπάρχει ένα τμήμα φοιτητών, εντελώς αποπροσανατολισμένο»

Ο Μιχάλης Κελπανίδης, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει διαφορετική προσέγγιση: «Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες νέοι θα έπρεπε σήμερα να είναι απεγνωσμένοι. Οι δυνατότητες που έχουν σήμερα αυξάνονται. Σήμερα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά που εισάγονται στα πανεπιστήμια. Απλώς δεν το εκτιμούν αυτό. Δεν έρχονται στα μαθήματα, δεν εργάζονται όπως θα έπρεπε να εργάζονται για τις σπουδές τους. Σήμερα υπάρχει ένα τμήμα φοιτητών, το οποίο είναι εντελώς αποπροσανατολισμένο. Το βλέπουμε και σε πανεπιστήμια άλλων χωρών. Αυτό το τμήμα των φοιτητών δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Με τη δυσφορία που αισθάνεται γίνεται εύκολα υποχείριο των επιπόλαιων σλόγκαν εκείνων που τα παράγουν και οι οποίοι συνήθως προέρχονται από το χώρο των αναρχικών και των συμπαθούντων», εκτιμά ο Έλληνας καθηγητής.

Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης του Βερολίνου, Σωτηρία Φριλίγκου, μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε, τόνισε ότι διακρίνει και στη γερμανική νεολαία κινηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ωστόσο εκφράζονται διαφορετικά.

Οι τελευταίες κινήσεις ανασυγκρότησης του χώρου της τρομοκρατίας ανησυχούν τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, οι οποίοι ωστόσο διαφωνούν στην έκταση του προβλήματος. Ο καθηγητής Κελπανίδης υποστήριξε στο μικρόφωνό μας: «Όπως και παλαιότερα στη Γερμανία, οι τρομοκράτες, δηλαδή τα μέλη της RAF, ήταν λίγοι. Όμως απέξω ήταν πολλοί, τους οποίους μπορούσαν να παρασύρουν με απλουστευτικά σλόγκαν και απλουστευτικές ιδεολογικές ερμηνείες, που έκαναν την κοινωνία να φαίνεται ως ο εχθρός των νέων».

«Ακόμη δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η δημοσιογράφος Κριστιανε Σλέτσερ προβληματίζεται, καθώς όπως λέει δεν είναι εύκολη η ερμηνεία της εμφάνισης νέων τρομοκρατικών ομάδων. «Δεν είμαι βέβαιη για το τι ακριβώς είναι αυτό που παρατηρούμε. Δεν είμαι βέβαιη εάν πρόκειται για την αναβίωση ή της εμφάνιση μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης στο πρότυπα της 17 Νοέμβρη. Σήμερα βλέπουμε κάποιες ομάδες, που με κυνική φρασεολογία απειλούν να εκτελέσουν πολιτικούς και αστυνομικούς. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποιους πολιτικούς στόχους ή αν εκτελούν μόνο αξιόποινες πράξεις. Ακόμη δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται», επισήμανε η Γερμανίδα δημοσιογράφος.

Ο καθηγητής Χάιντς Γιούργκεν Άξτ εκτιμά ότι η εμφάνιση νέων τρομοκρατικών ομάδων δεν έχει ερείσματα στον φοιτητικό χώρο. «Πιστεύω ότι δεν έχουν τέτοια επιρροή. Νομίζω ότι πρόκειται για μικρές ομάδες που έλκουν τα φώτα της δημοσιότητας με το να πυροβολούν αστυνομικούς, οι οποίοι και ανταποδίδουν τα πυρά. Είναι κάτι που αποδίδουν με συναρπαστικό τρόπο τα μέσα ενημέρωσης. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμήσουμε την επιρροή αυτών των ομάδων. Είναι ασφαλώς άκρως βίαιες και επικίνδυνες και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας», υποστήριξε ο κ. Αξτ.

Η απουσία συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα

Η Κριστιάνε Σλέτσερ και ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία οφείλονται στην απουσία συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα. Ο Γερμανός καθηγητής τάσσεται υπέρ της σύγκλισης των κομμάτων εξουσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κ. Σλέτσερ ελπίζει ότι η συγκρότηση συμμαχικών κυβερνήσεων θα έχει θετικές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc