Αποτάσσεται τον προστατευτισμό ο Μπαράκ Ομπάμα

Γαλλικο, Ροϊτερς

Ούτε ο βαρύς χειμώνας ούτε η βαρύτερη οικονομική ύφεση μπόρεσαν να κάμψουν την «Ομπαμαμανία» στον γειτονικό Καναδά, προορισμό της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό. Αψηφώντας το πυκνό χιόνι, που κάλυπτε το γρασίδι, δεκάδες Καναδοί είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, στην πρωτεύουσα Οττάβα, από τις τέσσερις το πρωί και όταν ανέτειλε ο ήλιος, αριθμούνταν σε εκατοντάδες.

Η γοητεία που ασκεί όμως ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή γνώμη της χώρας που αντιπροσωπεύει τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ δεν στάθηκε ικανή να παραμερίσει τα αγκάθια στις συνομιλίες του με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβερν Χάρπερ. Οι βόρειοι γείτονες των Αμερικανών ανησυχούν για τις τάσεις προστατευτισμού που κερδίζουν έδαφος στην Ουάσιγκτον λόγω της ύφεσης. Ετσι, ο Χάρπερ επεδίωξε να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Ομπάμα ότι η ρήτρα προτίμησης αμερικανικώιπροϊόντων, η οποία περιέχεται στον νόμο ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ με 787 δισ. δολ., δεν θα βλάψει τις καναδέζικες εξαγωγές. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Χάρπερ στο CNN. «Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο θα μπορούσε να μετατρέψει την ύφεση σε κραχ, είναι η προσφυγή σε μέτρα προστατευτισμού ανά τον κόσμο». Ο Καναδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι, αν χρειαστεί, η κυβέρνησή του θα προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη για να αμυνθεί έναντι προστατευτικών μέτρων που θα θίγουν τη χώρα.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των γειτόνων του. Σε συνέντευξή του στο καναδέζικο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, καταδίκασε τον προστατευτισμό και δήλωσε ότι η επίμαχη ρήτρα «Αγοράστε αμερικανικά προϊόντα» στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και εταίρου του Καναδά στην ένωση ελευθέρων συναλλαγών Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία περιλαμβάνει το Μεξικό. Αλλο ακανθώδες ζήτημα αφορά τους αμμόλοφους υδρογονανθράκων από τους οποίους προέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που εισάγεται στις ΗΠΑ από τον Καναδά και οι οποίοι ενοχοποιούνται για υπερβολική ρύπανση.

Στο εσωτερικό μέτωπο, δημοσίευμα των New York Times πιθανολογούσε ότι ο Ομπάμα θα διορίσει την κυβερνήτη του Κάνσας, Κάθλιν Σεμπέλιους στο υπουργείο Υγείας. Το κρίσιμο, λόγω της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει ο Ομπάμα, αξίωμα χηρεύει μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Τομ Ντασλ, ύστερα από τον θόρυβο για τις φορολογικές του υποθέσεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»