Πυρηνικό θρίλερ στον Ατλαντικό

Λονδίνο και Παρίσι κρατούσαν κρυφό σχεδόν δύο εβδομάδες το πρωτοφανές ατύχημα που παρ ολίγον να πυροδοτήσει παγκόσμιο εφιάλτη. Πολιτική θύελλα και ερωτηματικά μετά την αποκάλυψη-σοκ του βρετανικού Τύπου«E» 17/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Εναν παρ ολίγον πυρηνικό εφιάλτη αποκάλυψε χθες ο βρετανικός Τύπος προκαλώντας πολιτική θύελλα στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Η σύγκρουση δύο πυρηνοκίνητων υποβρύχιων, που έφεραν πυρηνικές κεφαλές, στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού, θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο παγκόσμιου συναγερμού.

Αυτό το σενάριο μετατράπηκε σε πραγματικότητα στις αρχές του μήνα, όταν συγκρούστηκαν εν μέσω του Ατλαντικού ένα βρετανικό και ένα γαλλικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Πυρηνικό θρίλερ στον Ατλαντικό

«Ενας από τους χειρότερους πυρηνικούς εφιάλτες έγινε πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δύο υποβρύχιων με πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να απελευθερώσει εξαιρετικά επικίνδυνη ραδιενέργεια.

Τα δύο υποβρύχια, το βρετανικό «ΗΜS Vanguard» και το γαλλικό «Le Τriomphant», τα οποία αποτελούν την «καρδιά» του στόλου των δύο χωρών. συγκρούστηκαν στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου κατά τη βύθισή τους, ενώ κινούνταν με μικρή ταχύτητα. Υπέστησαν και τα δύο ζημιές, ευτυχώς όμως όχι στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, ενώ κανένα από τα συνολικά 250 μέλη των δύο πληρωμάτων δεν τραυματίστηκε.

Πυρηνικό θρίλερ στον Ατλαντικό

Με εμφανή βαθουλώματα και γδαρσίματα, το βρετανικό υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε μέχρι το Φόσλεϊν της Σκοτίας, ενώ το γαλλικό, με σοβαρές ζημιές στον θόλο του σόναρ επέστρεψε με ίδια μέσα στη βάση του Ιλ Λονγκ.

Το «Le Τriomphant» δεν αντιλήφθηκε ότι συγκρούστηκε με υποβρύχιο του βρετανικού στόλου, αλλά ανέφερε «σύγκρουση με εμβυθιζόμενο αντικείμενο». Το Γαλλικό Ναυτικό ενημερώθηκε για το συμβάν μόνο κατόπιν ενημέρωσης από το Βρετανικό Ναυτικό.

Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών θέλησαν να υποβαθμίσουν το συμβάν, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, καθώς και τα δύο υποβρύχια θα πρέπει να μετέφεραν πυραύλους. Μάλιστα η επίσημη ανακοίνωση έγινε μόνο αφότου το περιστατικό διέρρευσε στον Τύπο, δύο εβδομάδες αργότερα. Βρετανία και Γαλλία επιμένουν ότι δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο η πυρηνική ασφάλεια, ενώ και οι δύο χώρες διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό.

«Η πιθανότητα να συγκρουστούν δύο υποβρύχια στον τεράστιο Ατλαντικό ωκεανό είναι μία στο εκατομμύριο. Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν είναι, συνέβη», σημειώνει ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC, ο οποίος εξηγεί ότι πιθανότατα ευθύνονται οι συσκευές αντι-σόναρ που χρησιμοποιούν τα υποβρύχια για την κάλυψή τους.

Οπως δήλωσαν αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, κανένα από τα δύο υποβρύχια δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει το άλλο μέσα στο νερό, ενώ εγείρονται έντονα ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των σόναρ και των ραντάρ τους.

«Το υπουργείο Αμυνας πρέπει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν ένα υποβρύχιο που μεταφέρει όπλα μαζικής καταστροφής να συγκρούεται με ένα άλλο υποβρύχιο που μεταφέρει όπλα μαζικής καταστροφής καταμεσής του δεύτερου μεγαλύτερου ωκεανού της Γης», δήλωσε ο επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος στο Ουεστμίνστερ, Ανγκους Ρόμπερτσον.

LΕ TRIOMPHANT

  • Ναυπηγήθηκε το 1994.
  • Είναι ένα από τα τέσσερα γαλλικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια που μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους (SSBN).
  • Εχει εκτόπισμα κάτω από το νερό 14.000 τόνους και μήκος 138 μέτρα.
  • Μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
  • 110μελές πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και 15 αξιωματικοί.
  • Ταχύτητα κάτω από το νερό μεγαλύτερη των 25 κόμβων.

ΗΜS VANGUARD

  • Ναυπηγήθηκε το 1992
  • Είναι ένα από τα τέσσερα βρετανικά υποβρύχια που μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους Trident.
  • Εχει βάρος 16.000 τόνους και μήκος 150 μέτρα.
  • Μπορεί να μεταφέρει 48 κεφάλες πάνω σε 16 πυραύλους.
  • Το 2007 ολοκληρώθηκε επισκευή που διήρκεσε δύο χρόνια στο πλαίσιο συμβολαίου ύψους 5 δισ. λιρών.
  • Θα αντικατασταθεί το 2024.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ  
eri@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc