Επίσκεψη Ομπάμα στον Καναδά

20-02-2009

President Barack Obama (r) and Canada's Prime Minister Stephen Harper in the Parliament building in Ottawa, 19 Feb 2009
Μπαράκ Ομπάμα και Στήβεν Χάρπερ.
O
Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του επίσκεψης στο εξωτερικό, όπου μετέβη στο Καναδά και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Στήβεν Χαρπερ. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τις κλιματολογικές αλλαγές και το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Οτάβα ο κ. Ομπάμα και ο κ. Χάρπερ ανακοίνωσαν πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την χρήση καθαρής ενέργειας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «μια καταπληκτική αρχή».

Οι κ. Ομπάμα και Χάρπερ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ στέλνουν άλλες 17 χιλιάδες στρατιώτες και ο Καναδάς αποσύρει τις δικές του δυνάμεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν προσπάθησε να πείσει τον κ. Χάρπερ να αλλάξει πολιτική.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάρπερ δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για άμεση και επισταμένη προσπάθεια με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία εργαζομένων και οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Καναδάς είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται καθημερινά στο 1, 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»