12/02/09 22:12
Φόρο τιμής αποτίει ο Ομπάμα
Τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αβραάμ Λίνκολν γιορτάζουν οι ΗΠΑ

Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Δείτε το βίντεο...
Ήταν στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 όταν ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος -και ένας από τους σημαντικότερους- πρόεδρος των ΗΠΑ, άνοιξε τα μάτια του και αντίκρισε τον κόσμο.

Διακόσια χρόνια μετά, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέτισε φόρο τιμής στον Λίνκολν, μιλώντας στο Καπιτώλιο, έδρα του Κογκρέσου.

Ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε ότι ανάμεσα σε αυτά που σκέφτεται την ημέρα αυτή, είναι το πνεύμα ενότητας που διέκρινε τον Λίνκολν, «η ικανότητα που μπόρεσε να συλλάβει ένα μέλλον κοινό για τη χώρα μας που ήταν διαιρεμένη».

«Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ, σε μια στιγμή που είμαστε σαφώς λιγότερο διαιρεμένοι απ' ότι στην εποχή του Λίνκολν, αλλά που αντιμετωπίζουμε εκ νέου σοβαρά προβλήματα, και ίσως πολύ δύσκολα, πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε οι πιστοί υπηρέτες της ίδιας σημαίας, και φυσικά οι εκπρόσωποι του ίδιου λαού», δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα.

«Αυτό που ποτέ δεν ξέχασε ο Λίνκολν, ακόμα και στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Νοτίων και Βορείων, είναι ότι παρά αυτά που μας χώριζαν, ο Βορράς και ο Νότος, οι Λευκοί και οι Μαύροι, είμαστε σε βάθος μια ενιαία χώρα και ένας ενιαίος λαός που οι δεσμοί μας μπορεί ενίοτε να κάμφθηκαν αλλά ποτέ δεν διερράγησαν», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ο Μπ.Ομπάμα ορκίστηκε στην Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, ενώ ακολούθησε τα χνάρια του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας μέρος του ταξιδιού που είχε πραγματοποιήσει ο Λίνκολν με το τρένο.

Την Πέμπτη άνοιξε ξανά το θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον, όπου ο Αβραάμ Λίνκολν δολοφονήθηκε το 1865. Οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου κόστισαν 50 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και το εσωτερικό έχει αλλάξει, το εξωτερικό φτιάχτηκε έτσι ώστε να παραπέμπει κατευθείαν στην εποχή της δολοφονίας του Λίνκολν, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες της εποχής.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του θεάτρου, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σαλαζάρ δήλωσε: «Είτε κάποιος πιστεύει την ιστορία που λέγεται συχνά για το φάντασμα του Λίνκολν στον Λευκό Οίκο, είτε όχι, είναι δίκαιο να πει κανείς ότι πολλοί παλιοί πρόεδροι έχουν αισθανθεί την παρουσία του», αναφερόμενος στην έμπνευση που απετέλεσε ο Λίνκολν για πολλούς Αμερικανούς ηγέτες.

Πώληση σπάνιου ντοκουμέντου

Ένα σπάνιο χειρόγραφο του Αβραάμ Λίνκολν πουλήθηκε έναντι 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για ομιλία του Λινκολν, με ένα προηγούμενο χειρόγραφο ομιλίας του να έχει πουληθεί το 2002 έναντι του ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σημερινό χειρόγραφο είναι από ομιλία του προέδρου Λίνκολν που έγινε στις 10 Νοεμβρίου του 1864 από ένα παράθυρο του Λευκού Οίκου.

Το σπάνιο αυτό χειρόγραφο τεσσάρων σελίδων βρισκόταν από το 1928 σε μια αγροτική βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, που αποφάσισε να το πουλήσει για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ακόμα οικήματος για βιβλία.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc