Tι γραφει ο ξενος Tυπος απο Καθημερινή


DW

Παράδεισοι

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών παράλληλα με ένα καλύτερο εποπτικό σύστημα. Το σχέδιο δράσης τους σχετικά με τη σύνοδο των G20 στο Λονδίνο ήδη είχε συμφωνηθεί στη σύνοδό τους στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα σχέδιο 47 σημείων. Σ’ αυτό όμως που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ότι θα πρέπει να κινηθούν αποτελεσματικότερα εναντίον των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων. Αυτό σημαίνει πως θα καταρτίσουν λίστα με τις χώρες που ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία και δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και να παράσχουν σχετικές πληροφορίες.

Δεν πρόκειται για επιφανειακά μέτρα, αλλά για μέτρα ουσίας, όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Στη συνάντηση έγινε λόγος για τον κίνδυνο του προστατευτισμού. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «New Deal» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οσον αφορά, όμως, την έκδοση ευρωομολόγου, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος.

FINANCIAL TIMES

Ενταξη στο ευρώ...

Η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά ίσως είναι η Ευρώπη αυτή που απειλείται με καταστροφή. Ο κίνδυνος δεν αφορά τόσο την Ιρλανδία. Αν η χώρα καταρρεύσει, η Ευρωζώνη θα τη σώσει. Μέχρι και οι Γερμανοί συμφωνούν. Ο κίνδυνος ελλοχεύει στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η αντιμετώπιση της πιθανότητας ολικής κατάρρευσης αυτών των χωρών αποτελεί την πλέον επείγουσα δουλειά της Ε.Ε. Η κρίση πλήττει δυσανάλογα σκληρά τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης γιατί οι κυβερνήσεις τους έχουν διαπράξει λάθη. Ενα από τα σημαντικότερα είναι ότι έχουν ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να πάρουν δάνεια συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, όπως για παράδειγμα το ελβετικό φράγκο. Σ’ αυτές τις χώρες το πρόβλημα το έχουν οι ξένες τράπεζες, όπως οι αυστριακές, οι οποίες έχουν επενδύσει τεράστια κονδύλια. Αν τα ουγγρικά νοικοκυριά καταρρεύσουν, θα καταρρεύσει η οικονομία της Αυστρίας. Το ίδιο ισχύει, σε χαμηλότερο ποσοστό, για την Ιταλία και τη Σουηδία. Επομένως, η Ε.Ε. οφείλει να στείλει βοήθεια και να φροντίσει ώστε οι χώρες αυτές να υιοθετήσουν τώρα το ευρώ, που σημαίνει παράκαμψη των κριτηρίων ένταξης.

HANDELSBLATT.COM

Ευρωομόλογα

Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την Ε. Ε. να συνδράμει τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμών. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να πάρει κοινό δάνειο για να βοηθήσει πιο αδύναμες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Επισήμως η Ε. Ε. αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί θεωρεί πως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα πρέπει κατ’ αρχάς να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ κάνει λόγο για τη δυνατότητα έκδοσης ενός ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ανήκει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε. Ε., λέγοντας: «Η Ε. Ε. θα μπορούσε να θέσει πολύ αυστηρούς οικονομικούς όρους στις χώρες που θα έπαιρναν το ευρωομόλογο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η Ελλάδα πληρώνει τα μεγαλύτερα επιτόκια από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για τα δάνειά της και θεωρείται ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία».

LA STAMPA

Συμφωνία και διαφωνία

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, επιχειρώντας να θέσουν επί τάπητος τα μεγάλα κοινά προβλήματα, που είναι η οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές. Αυτό προκύπτει εμμέσως από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Ασία, με τελευταίο σταθμό την Κίνα. Με το να συνεργαστούμε, δήλωσε η Κλίντον μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο ομόλογό της, θα βοηθήσουμε στο να βγει ο κόσμος από την κρίση. Απαντώντας, ο Γιανγκ Γιετσί επανέλαβε την εμπιστοσύνη της Κίνας στην Ουάσιγκτον, καθώς το Πεκίνο ήδη έχει επενδύσει 700 δισ. δολάρια. Η Χίλαρι Κλίντον, επισκεπτόμενη την Κίνα, επέλεξε να θέσει σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα με την Ταϊβάν, το Θιβέτ και εκείνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οπως μάλιστα δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Aμνηστίας, η κ. Κλίντον προκάλεσε ζημιά σε αμερικανικές πρωτοβουλίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φαίνεται όμως ότι οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... διαφωνούν...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc