ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΚΗ "ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

ΑΠΟ   ΑΝΕΧΑΡΤΗΤΟ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

Ποτέ άλλοτε το θέατρο δεν είχε τόσο πλούσια και εντυπωσιακά σκηνικά διαθέτοντας … έξη καρέκλες, τρία σκαμπώ και 1 αναλόγιο! Ποτέ άλλοτε μία εκπομπή, (με παράγοντες στο σύνολό τους… –επιτρέψτε μου καλύτερα να μην εκφρασθώ-) που ευτελίζει έναντι «υψηλής αμοιβής» προσωπικότητα και αξιοπρέπεια, δεν έλαβε ομόθυμα τόσους επαίνους και χειροκροτήματα! 

Το Ληξουριώτικο σκωπτικό και σατιρικό πνεύμα αποθεώθηκε χτες βράδυ. Οι διασκεδαστικοί διάλογοι –αριστοφανικοί σε πολλά σημεία- υπήρξαν δουλεμένοι στη λεπτομέρειά τους: πικάντικοι όπου έπρεπε και καυστικοί όπου επιβαλλόταν. Η φανερή κριτική διάθεση και η πολιτική ουσία «ντύθηκαν» με φαντασία, εμφανή απόλαυση και πηγαία έμπνευση και δημιούργησαν ένα σφιχτοδεμένο σύνολο που ισορροπούσε αρμονικά αναδεικνύοντας το αλάθητο ένστικτο των κωμωδιογράφων –του Άγγελου Κονταρίνη και του Βαγγέλη Αλεξανδρόπουλου στην προκειμένη περίπτωση- και το μεράκι των ερασιτεχνών ηθοποιών. Το μεράκι, αυτή τη μαγική λέξη, που αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά το αδιαμφισβήτητο κανάλι προς την επιτυχία, στην οποία μερίδιο καλό κρατεί η καλή διάθεση, η συνεργασία και η ομοψυχία. Η επιτυχία αυτή μεταφράστηκε σε … δάκρυα γέλιου και συνεχή χειροκροτήματα –από την πλευρά των θεατών-, σε ζωντάνια και κέφι –από την πλευρά των ηθοποιών-.  

Αν και γενιές γενεών Αργοστολιώτισσα τιμώ το Ληξούρι. Τιμώ τον αδελφό και φίλο μου Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό, την χθεσινή Ληξουριώτισσα –υποτιθέμενη κυρία Μανωλίδου. Επαίρω τον αξεπέραστο Άγγελο Κονταρίνη -την Νόπη της «Στιγμής της Αλήθειας». (Άγγελε, σου πρέπουν πραγματικά μεγάλες σκηνές, αυτές που παρέχουν μεν απαστράπτουσα ματαιότητα, όχι όμως ζεστασιά και αγάπη που έχει τούτη εδώ, η μικρή επαρχιακή σκηνή). Επαινώ τον Αντώνη Τζουγανάτο -τον επί σκηνής Παρίση, τον Παναγή Κουρούκλη –Βενετία, κόρη Παρίση, τον Μάκη Ζαφειράτο –Μιλτιάδη, οδηγό Παρίση, τον Παναγή Πρεντάνο - Πάσσαρα -γιαγιά τση Νόπης, τον Βαγγέλη Αλεξανδρόπουλο –Α. Διαμαντοπούλου κουμπάρα τση Νόπης, τον  Γιώργο Κατσιβέλη -Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Μπάμπη Βιτωράτο - Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Καθένας χωριστά, και όλοι μαζί, με το ξεχωριστό, πληθωρικό τους χάρισμα χαλάρωσαν τις σφιγμένες διαθέσεις ορισμένων, χόρτασαν τα βουλιμικά βλέμματα των θεατών, σκόρπισαν απλόχερα γέλιο. 

Ας είστε απόλυτα βέβαιοι πως οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους επαγγελματίες –ξέρετε, αυτούς που νομίζουν πως με μια … ταυτότητα… κάτι γίνεται- ηθοποιούς απέχουν παρασάγγας του αυθόρμητου χιούμορ σας και των πηγαίων ικανοτήτων σας. 
Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου τόσο εσείς, όσο και ο Δήμος Παλικής και το Ληξούρι σας. 

Δεχθείτε τις ευχές μου ο φετινός «Συγκοινωνιολόγος» Καρνάβαλός σας να δώσει λύση στη … Γέφυρά μας –για την οποία επιτρέψτε μου να ανοίξω τους … φακέλους μου και να εκφρασθώ όπως πρέπει όταν το κρίνω-. 

Δεχθείτε και τον διακαή πόθο μου κάποτε να οδηγηθούμε σε κοινό Καρναβάλι, Ληξούρι και Αργοστόλι, επέτειο που θα γιορτάζεται στο μέλλον με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ας μην ξεχνάμε πως οι Δήμαρχοι που θα τολμήσουν να συνυπογράψουν την Πράξη αυτή θα έχουν αυτόματα διασφαλίσει αιώνια θέση στο διάπυρο Πάνθεον των Κεφαλλήνων νέο-Ριζοσπαστών – τύφλα να έχει η Ένωση της Ελλάδας με την Επτάνησο!

 Κινδυνεύοντας από τους συμπατριώτες μου Αργοστολιώτες, με επικεφαλής τον Δήμαρχό μου Γιώργο Τσιλιμιδό, με… εξοστρακισμό, εξοβελισμό, εξοίκηση και … εξολόθρευση, τολμώ και βάζω την υπογραφή μου και, εν μέσω καρναβαλικής ατμόσφαιρας, αποδέχομαι την … ήττα  μου ως Αργοστολιώτισσα! Ναι! Είστε η καρναβαλική πρωτεύουσα!
Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα

(Βέβαια, εδώ που τα λέμε, ό,τι κι αν κάνετε ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του νησιού μας ΔΕΝ θα γίνετε ΠΟΤΕ! Ας κρατήσετε λοιπόν τα ηνία τις καρναβαλικές μέρες του χρόνου. Άλλωστε, το δικαιούσθε και το χρωστάτε στις ευφυείς καταβολές σας και στον μπάρμπα … Αντρία σας)! 



Περισσότερες Φωτογραφίες για αυτό το θέμα:

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc