Επισκόπηση τύπου | 23.02.2009

Οικονομική κρίση - Ελλάδα - πρόωρες εκλογές

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η θέση της Ελλάδας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.

Η συνάντηση των ηγετών των σημαντικότερων οικονομιών της ΕΕ στο Βερολίνο και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το κυρίαρχο θέμα σήμερα στο γερμανικό τύπο. Η FAZ επιγράφει πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τον τίτλο «Η κρίση στην ΕΕ: Πρόωρες εκλογές σε Ελλάδα και Λετονία;».

Το άρθρο ξεκινάει με την αναφορά στις διαδηλώσεις στην Ιρλανδία, όπου περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Δουβλίνου διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τους. Και το άρθρο συνεχίζει με την αναφορά στην Ελλάδα: «Οι σοσιαλιστές που βρίσκονται στην αντιπολίτευση απέρριψαν εκ νέου την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για συνομιλίες σχετικά με την κρίση. Το κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει μόλις μια έδρα περισσότερη από την αντιπολίτευση, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Θεωρείται πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αυτό τον χρόνο. Και μια παρόμοια συζήτηση διεξάγεται και στη Λετονία, της οποίας η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που παραιτήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, στην ΕΕ ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης »

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με έμφαση στην οικονομία των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης αναφέρεται και εκτεταμένο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt . Η εφημερίδα σημειώνει: «Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την ΕΕ να συνδράμει τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμών. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να πάρει ένα κοινό δάνειο για να βοηθήσει πιο αδύναμες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή Ιταλία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρως Καν. Επισήμως η ΕΕ αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι θεωρεί πως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα πρέπει καταρχάς να αναλάβουν αυτό το ρόλο»

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις συνεχείς διαψεύσεις από το Βερολίνο ότι επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Handelblatt όμως θεωρεί βέβαιο κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει, μια και η ευρωζώνη "δεν είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενός κράτους. Το ενδεχόμενο δεν προβλέπεται καν στις ευρωπαϊκές συνθήκες".

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ, ο οποίος κάνει λόγο για τη δυνατότητα έκδοσης ενός ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ανήκει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η ΕΕ θα μπορούσε να θέσει πολύ αυστηρούς οικονομικούς όρους στις χώρες που θα έπαιρναν το ευρωομόλογο. Για παράδειγμα η ΕΕ θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η Ελλάδα πληρώνει τα μεγαλύτερα επιτόκια από όλες τις χώρες της ευρωζώνης για τα δάνειά της και θεωρείται ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία..»

Τέλος η Frankfurter Rundschau σημειώνει πως είναι απόλυτη ανάγκη η αναδιάρθρωση του συστήματος με αυστηρότερους κανόνες και μεγαλύτερους ελέγχους:

«Οι πιθανότητες για τέτοιες αλλαγές είναι καλύτερες από ποτέ, διότι η πρακτική αδίστακτων σπεκουλαδόρων έδειξε σε όλους που μπορεί να φθάσει κανείς, εάν τους αφήσει ανεξέλεγκτους. Επίσης και οι πολιτικές προϋποθέσεις είναι καλύτερες. Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα οδήγησε τους πολέμιους των μεγαλύτερων ελέγχων σε μια αμυντική στάση. Και σε αυτή την εικόνα ταιριάζει η μίνι οικονομική σύνοδος στην καγκελαρία. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ακούστηκαν μόνο ωραία λόγια. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό στις προθέσεις τους. Αντίθετα για τη σύνοδο των G20 στο Λονδίνο μπορεί να βοηθήσει, εάν οι πολιτικοί ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις.»

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc