Επισκόπηση τύπου  | 25.02.2009

"Θα πληρώσουμε τα χρέη των Ιρλανδών, των Ιταλών και των Ελλήνων;"

 

Η οικονομική κρίση και οι τρόποι επίδειξης αλληλεγγύης στην ευρωζώνη κυριαρχούν στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου. Έτσι αναφέρεται τουλάχιστον σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες και η Ελλάδα.

 

"Πρέπει να πληρώσουμε για τα χρέη των Ιρλανδών, των Ιταλών και των Ελλήνων;" διερωτάται σήμερα στη δεύτερη σελίδα της το ταμπλόιντ Bild προσθέτοντας στον υπότιτλο: "σαν να μην είχαμε αρκετά προβλήματα με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση!"

 

«Εντός της ΕΕ εντείνονται οι πιέσεις προς τις 'πλούσιες' χώρες - μέλη για να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες. Ποιο είναι το πρόβλημα; Εάν χώρες όπως η Ελλάδα θέλουν χρήματα μέσω δανειοδότησης πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από ό,τι π.χ. η Γερμανία. Η αιτία; οι Έλληνες έχουν εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος (προς το παρόν αγγίζει το 96,2% του ετήσιου ΑΕΠ) γι' αυτό οι τράπεζες τους θεωρούν μη συνεπείς οφειλέτες. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα είναι υπερχρεωμένη, είχε μια φαεινή ιδέα: εάν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δημιουργήσουν μια κοινή βάση δανειοδότησης, δηλαδή εάν εκδώσουν ευρωομόλογα, τότε τα επιτόκια θα υπολογιστούν βάσει ενός μέσου όρου. Έτσι η μεν Ιταλία θα πληρώσει χαμηλότερα επιτόκια, η δε Γερμανία υψηλότερα».

«Αυτό σημαίνει», τονίζει η εφημερίδα, «ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε και εμείς τα χρέη των Ιρλανδών, των Ιταλών και των Ελλήνων. Ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά του ευρωομολόγου. Ωστόσο εάν μια χώρα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και δεν μπορεί πλέον να πάρει άλλα δάνεια, τότε η ΕΕ δεν θα μπορεί να αρνηθεί να βοηθήσει. Γι΄ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει στο μεταξύ πιο προσεκτικό, λέγοντας ότι το 'όχι' αφορούσε την κατάσταση που επικρατούσε πριν από τρεις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι αύριο η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική».

 

"Το ευρώ θα πέσει θύμα των εθνικών εγωισμών";

 

Σε σχόλιο του Τζορτζ Σόρος για την οικονομική κρίση και το ευρώ που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times γίνεται επίσης μια μικρή αναφορά και στην Ελλάδα. Παραθέτουμε το απόσπασμα:

 

«Η συνεχώς διευρυνόμενη χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε με πειστικότητα τα πλεονεκτήματα του ενιαίου νομίσματος. Χωρίς αυτό ορισμένα μέλη της ευρωζώνης θα είχαν σήμερα να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Έτσι η Ελλάδα υποφέρει λιγότερο από τη Δανία, αν και τα βασικά δεδομένα της οικονομίας της είναι ουσιαστικά σε χειρότερη κατάσταση από εκείνα της Δανίας. Το ευρώ δέχεται πιέσεις, αλλά θα αντέξει. Τα ασθενέστερα μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν στο ευρώ. Ο μόνος κίνδυνος που υφίσταται προέρχεται από το ισχυρότερο οικονομικά μέλος της Ένωσης, από τη Γερμανία. Η στάση της Γερμανίας έναντι της οικονομικής κρίσης δεν συνάδει με τις θέσεις των άλλων χωρών-μελών και αυτό όχι μόνον για ιστορικούς λόγους (το τραύμα της κρίσης του '30 και η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία). Η Γερμανία, αν και είναι ο πιο πιστός θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανθίσταται [σ.σ. σε κοινές ευρωπαϊκές στρατηγικές], στο να πληρώσει τα περισσότερα για τη χρηματοδότηση σχεδίων σωτηρίας για την ευρωζώνη.»

 

«Παντού σε Αμερική και Ευρώπη ήρθε η ώρα του παρεμβατισμού και ίσως και της κρατικοποίησης των τραπεζών», σημειώνει τέλος η γαλλική εφημερίδα DernieresNouvelles dAlsace:

 

«Το ανησυχητικό είναι η κακοφωνία που επικρατεί στην Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι εθνικές κυβερνήσεις επιδίδονται στην εφαρμογή του 'ο σώζων εαυτόν σωθήτω'. Πρόκειται για μια τάση που παρατηρήσαμε πρόσφατα στη Σουηδία και τη Δανία. Η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μπορεί όμως να έχει παράδοξες συνέπειες, διότι τα δισεκατομμύρια ευρώ, που υποσχέθηκε η ΕΕ, πρέπει να δοθούν. Η Γερμανία είναι στην διεθνή αγορά φερέγγυα και μπορεί να εγγυηθεί για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το Βερολίνο όμως εξακολουθεί να αρνείται τη έκδοση ευρωομολόγων. Εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, τότε το ευρώ θα πέσει θύμα των εθνικών εγωισμών και μαζί του και η Ευρώπη.» 

 

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»