Επισκόπηση τύπου | 20.03.2008/dw


Επιχείρηση καταστροφή

Η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ πριν από πέντε χρόνια σχολιάζεταιι σήμερα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο, ενώ μια γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην αυριανή συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ.

«Η εισβολή στο Ιράκ και οι εξελίξεις που ακολούθησαν, αποσαφήνισαν ότι η 11η Σεπτεμβρίου δεν άλλαξε ριζικά τον κόσμο» σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για τη σημερινή πέμπτη επέτειο του πολέμου κατά του Ιράκ: «Η φύση της εξουσίας, του πολέμου και της πολιτικής, αλλά και οι διμερείς σχέσεις των διαφόρων εθνών παραμένει η ίδια. Οι προφητείες του Χάντιγκτον για την σύγκρουση των πολιτισμών δεν υλοποιήθηκαν.» «Αυτή τη στιγμή δε οι ΗΠΑ δεν έχουν ούτε την ισχύ, αλλά ούτε και τη βούληση, να διαμορφώσουν τον κόσμο κατά τα δικά τους πρότυπα.»

«Η εισβολή στο Ιράκ συνιστά έναν παροιμιώδη, λανθασμένο υπολογισμό» υπογραμμίζει η βρετανική The Guardian: «η εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στην Εγγύς Ανατολή, στην Τουρκία και το Ισραήλ, από ό,τι οι εχθροί τους, το Ιράν και η Συρία.»

«Πριν από πέντε χρόνια οι Ιρακινοί ήθελαν ανατροπή του Σαντάμ και άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Η ανατροπή έγινε, αλλά η αποχώρηση των Αμερικανών ακόμη δεν έχει καν προγραμματιστεί. Σήμερα απαιτεί το ίδιο το 70% των Ιρακινών. Θα έπρεπε επιτέλους να εισακουσθούν.»

«Η ‘επιχείρηση Ελευθερία για το Ιράκ’ που άρχισε σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ‘επιχείρηση καταστροφή’ για τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.» γράφει η γαλλική Liberation: «γι’ αυτό και η κοινή γνώμη τιμώρησε τον Μπους στιγματίζοντάς τον ως τον λιγότερο μη δημοφιλή πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.»

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης ΧριστόφιαςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας«Προσεκτική προσέγγιση στη Λευκωσία – οι πρώτες συνομιλίες για το κυπριακό μετά από τέσσερα χρόνια» με αυτό τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger αναφέρεται στην αυριανή συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα υπενθυμίζει αναλυτικά το ιστορικό της διχοτόμησης, την αδιαλλαξία του πρώην προέδρου της Κύπρου Παπαδόπουλου, το όχι στο σχέδιο Ανάν και την εκλογή Χριστόφια. Για την αυριανή συνάντηση γράφει: «Για την επίλυση του κυπριακού πρέπει να αποσαφηνιστούν μια σειρά πολύπλοκα ζητήματα όπως: τι θα γίνει με τους 100.000 Τούρκους εποίκους του Βορρά; Πόσοι από τους 180.000 Ελληνοκύπριους, που εκδιώχθηκαν το 1974 από τα σπίτια και τις πόλεις τους, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές; Πως μπορεί να εφαρμοστεί συνταγματικά το αίτημα για πολιτική ισοτιμία μεταξύ της ελληνικής πλειοψηφίας και της τουρκικής μειοψηφίας; Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται σε λίγο να ακολουθήσουν τα πρώτα, μικρά βήματα προσέγγισης.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»