Στα σλαβικά, και παντού

Tου Aθανασιου Ελλις

Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς δεν αποτελεί αποδεκτή λύση και η Αθήνα το απορρίπτει. Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι ειλικρινά επιθυμεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο πολιτικό και οικονομικό εταίρο της γειτονικής χώρας. Ομως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των μεσολαβητών και γενικότερα όσων αναζητούν λύση, ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ότι αυτή έχει το δικαίωμα του βέτο και στους δύο οργανισμούς και ότι η δική της στήριξη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της ΠΓΔΜ.

Εάν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι μελλοντικές εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν διαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες για τη γειτονική χώρα. Πολλοί σοβαροί άνθρωποι δηλώνουν ανοιχτά ότι κινδυνεύει να διαμελισθεί. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλη αντιπάθεια στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, να απαιτεί από τους «ισχυρούς» και να προειδοποιεί την Αθήνα.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και παλαιότερα, ο γράφων έχει αρθρογραφήσει υπέρ της αποδοχής ονομάτων όπως το «Ανω Μακεδονία» και κατά δεύτερο λόγο το «Νέα Μακεδονία», πιστεύοντας ότι πρόκειται για ονομασίες που εμπεριέχουν ένα ουσιαστικό στοιχείο διαφοροποίησης και θα τις χρησιμοποιούσε η διεθνής κοινότητα, κάτι που είναι το κυρίως ζητούμενο.

Το «Ανω Μακεδονία» έχει σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό και διαφοροποιεί τα Σκόπια από το όλον που ήταν και είναι η Μακεδονία. Στηρίζεται επίσης στην πραγματικότητα ότι η ΠΓΔΜ καλύπτει το 40% της ιστορικής Μακεδονίας, έναντι 50% που βρίσκεται στην Ελλάδα και 10% στη Βουλγαρία. Το «Νέα Μακεδονία», κατά προτίμηση στα σλαβικά (Nova Makedonija), επίσης διαφοροποιεί το νέο κράτος από την ιστορική Μακεδονία, ενώ είναι μάλλον το πλέον χρηστικό διεθνώς (βλ. Νέα Ζηλανδία, κ.λπ.).

Το προτεινόμενο «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» δεν πληροί τους ίδιους όρους. Αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε στον γράφοντα ότι αυτή δεν είναι απαραίτητα η τελική πρόταση και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τον Απρίλιο του 2005 ο Κώστας Καραμανλής είχε κατ’ αρχήν αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης το «Republika Makedonija Skopje». Η προσέγγιση εκείνης της πρότασης προϋποθέτει αφαίρεση της παρένθεσης και επαναφορά της ονομασίας στη σλαβική της μορφή, και έτσι να αναγράφεται στα διαβατήρια και να χρησιμοποιείται παντού, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων της ΠΓΔΜ με όλα τα κράτη.

Οι συστάσεις του Σ.Α. προς τρίτες χώρες δεν φθάνουν. Θα είχαν σημασία εάν η προτεινόμενη ονομασία ήταν αισθητά διαφοροποιημένη από τη συνταγματική (Ανω, Νέα, κ.λπ.), κάτι που δεν συμβαίνει τώρα. Τέλος, η πρόταση θα είχε ενδεχομένως κάποιες πιθανότητες αποδοχής ως ύστατη υποχώρηση εάν στους διεθνείς οργανισμούς η χώρα αυτή τοποθετείτο στο «R» (που παραπέμπει στο Republika), και όχι στο «Μ» (που παραπέμπει στο Μακεδονία). Το όνομά της να είναι επίσημα «Republika Makedonija Skopje» και όντως να χρησιμοποιείται έτσι, απ’ όλους και παντού.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»