Τι γράφει ο ξένος τύπος./καθημερινή

PRAVDA

Πέντε χρόνια χάος

Οταν μια ανίκανη κλίκα μιας ελίτ αρπάζεται από την εξουσία ενός πλούσιου και ισχυρού έθνους, βρισκόμαστε μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη, σαν να εισβάλλει ένας μαινόμενος ταύρος σε κατάστημα με πανάκριβες πορσελάνες! Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ –μια από τις σημαντικότερες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην παγκόσμια ιστορία– η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να χαιρετίζει τη νίκη της. Η γυμνή αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι παρά τα πέντε χρόνια του πολέμου, τίποτα δεν δείχνει να τελειώνει. Εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις σε σημαντικά κεφάλαια του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάσεις της συνθήκης της Γενεύης, μαζικές δολοφονίες, βιασμοί, ανάπτυξη όπλων σε κατοικημένες περιοχές, καταστροφή των πολιτικών δομών με στρατιωτικά μέσα... το Ιράκ στο απόλυτο χάος. Πέντε χρόνια μετά, το τέλος αυτής της ιστορίας δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Η διαδικασία της ανοικοδόμησης του έθνους έχει καθυστερήσει, καθώς εκδιώχθηκαν από τις δημόσιες θέσεις, τις οποίες κατείχαν, όλα τα μέλη του κόμματος Μπάαθ, Ιρακινοί, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί από το προηγούμενο καθεστώς. Στη θέση τους, μια χούφτα άπειρων πολιτικών, οι οποίοι ζούσαν στις παρυφές της ιρακινής κοινωνίας, εμφανίστηκαν ως οι νέοι υποψήφιοι των δημοκρατικών εκλογών, τόσο δημοκρατικών, ώστε η πιο συνηθισμένη ερώτηση έξω από τα εκλογικά κέντρα ήταν «Ποιον θα ψηφίσουμε;» Αποτέλεσμα αυτής της πορείας; Σήμερα η ιρακινή κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για το τι συμβαίνει έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, εκεί όπου έχει στήσει το αρχηγείο της.

DW-WORLD.DE DEUTSCHE WELLE

Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ

Η χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει πλήξει και την πραγματική οικονομία. Κανείς πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οικονομικής κρίσης. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν–Κλοντ Τρισέ, δεν επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στις αμερικανικές τράπεζες. «Λάθη έκαναν διάφορες τράπεζες, όχι μόνον οι αμερικανικές. Και το μεγαλύτερο σφάλμα τους ήταν ότι ανέλαβαν μεγάλο ρίσκο, μεγαλύτερο από το επιτρεπτό. Τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη εντοπίζονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν σαφείς κανόνες λειτουργίας σε αυτόν τον τον κλάδο, που τα τελευταία χρόνια γνώρισε μεγάλες αλλαγές. Οι τράπεζες το παράκαναν, αλλά η σωτηρία τους δεν είναι δουλειά δική μου. Δεν επιτρέπεται να διευκολύνουμε τη ζωή εκείνων που διέπραξαν τέτοια σφάλματα. Θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για τα λάθη τους», υπογραμμίζει ο κ. Τρισέ.

THE TIMES

Ενας ήρεμος «Σαρκό»

Τώρα έχουμε να κάνουμε με έναν ήρεμο Σαρκό, με έναν πολιτικό και όχι πια με έναν νευρικό «μάνατζερ» που τρέχει στις ταβέρνες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνδικαλιστών. H επίσκεψη στο ανάκτορο τoυ βασιλικού ζεύγους ενδέχεται να βοήθησε τον Σαρκοζί να κερδίσει ξανά την εύνοια των ψηφοφόρων του. Φαίνεται ότι ο Σαρκοζί είναι όντως ήρεμος. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν υποστηρίζει ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται στη νέα σύζυγό του.

EL PAIS

Η επισφαλής συμμαχία

Το Πακιστάν προχώρησε ένα βήμα μπροστά με την εκλογή στο πρωθυπουργικό αξίωμα του Γουσούφ Ραζά Γκιλιάνι. Η εκλογή έγινε από τα μέλη του Κοινοβουλίου. Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης είναι αντιπρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΡΡΡ), το οποίο αναδείχθηκε νικητής στις πρόσφατες εκλογές του Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο κόμμα αποφάσισε να συνεργαστεί με το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τη Μουσουλμανική Λίγκα του πρώην πρωθυπουργού Ναβάζ Σαρίφ. Τα δύο μεγάλα κόμματα του Πακιστάν, παραδοσιακοί εχθροί, θα κυβερνήσουν από κοινού. Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους αυτής της συμμαχίας συνίσταται στο ότι ο ισχυρότερος σύνδεσμός της είναι ο κοινός εχθρός στο πρόσωπο του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ. Η ανάδειξη μιας μη στρατιωτικής δύναμης μετά εννέα χρόνια δικτατορικού καθεστώτος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη σύμμαχο του Μουσάραφ, την Ουάσιγκτον. Η σύγκλιση μεταξύ των ΗΠΑ και του Μουσάραφ με στόχο την καταπολέμηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού λειτούργησε αρκετά καλά όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Ο νέος πρωθυπουργός Γκιλιάνι διαβεβαίωσε τον Μπους ότι η κυβέρνησή του θα τον στηρίξει στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας, αλλά πιστεύει ότι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση με πολιτικές διαστάσεις θα ήταν προτιμότερη. Η Ουάσιγκτον όμως έστειλε στο Ισλαμαμπάντ τον υφυπουργό Εξωτερικών Νεγρεπόντε, επιφορτίζοντάς τον να μοιράσει υποσχέσεις προς το πακιστανικό στρατιωτικό κατεστημένο.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»