η παγίδα /καθημερινή

Η παγίδα

Εξαιρετικά δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η πρόταση που κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για πρόταση η οποία υιοθετεί τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας και μάλιστα με ανεπαίσθητη διαφοροποίηση στη συνταγματική ονομασία της FYROM.

Δυστυχώς δικαιώνονται οι επικριτές της διαπραγματευτικής μεθόδευσης που ακολούθησε έως τώρα η υπουργός Εξωτερικών. Οι εξαιρετικά πρόωρες «εκπτώσεις» στη διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά εν τέλει κατέληξαν στη μεταφορά όλων των πιέσεων προς την Αθήνα. Η Ελλάς επίσης δεν κέρδισε τίποτα συμμετέχοντας στην παραμεσολαβητική διαδικασία υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ. Αντιθέτως αντί για την αναγνώριση της καλής της θέλησης εισέπραξε τελικά μια πρόταση που αγνοεί παντελώς τα συμφέροντά της.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάς δέχεται μια ονομασία για κάθε χρήση. Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επισήμως, ανεπισήμως και στα παρασκήνια. Θα ήταν εξάλλου μέγιστο λάθος να συνεχισθεί η αμερικανική παραμεσολάβηση στο Βουκουρέστι, μια και είναι προφανές πλέον ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να πιέσουν μόνο την Αθήνα, όχι τα Σκόπια. Η συνέχιση της παράδοξης αυτής μεθόδευσης είναι βέβαιο ότι θα κρύβει και άλλες παγίδες, πέραν αυτών στις οποίες ήδη έπεσε η ελληνική εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα.

Comments

lornion said…
Δεν καταλαβαίνω γιατί καιρό τώρα και αφού οι θέσεις των δύο μερών είναι αντίθετες συνεχίζουμε να παριστάνουμε πως μιλούμε ,χάριν της προσέγγισης. Προσέγγιση με τους Σκοπιανούς δεν γίνεται ,δεν γίνηκε άλλωστε 17 χρόνια ,οσο ο ΟΗΕ και οι Αμερικανοί ενεπλάκησαν σαν νάναι του διεθνούς δικαίου ΘΕΜΑΤΟΦΎΛΑΚΕς.Απομένει μια λύση σε μας .η άρνησή μας να τους δεχτούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ας ΑΦΊΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΝΑ ΓΙΑΤΡΈΨΗ ΤΗΝ ΕΓΩΠΑΘΗ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥΣ.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»