Συζήτησε για όλα τα «αγκάθια» με την ηγεσία της Τουρκίας

Στην Αγκυρα αφίχθη χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία με κορυφαία θέματα την εξουδετέρωση των βάσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Αφγανιστάν και την εκεί ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής συμβολής, και το Κυπριακό. Ο κ. Τσέινι, προερχόμενος από το Ισραήλ, έγινε δεκτός στην τουρκική πρωτεύουσα από μερικές δεκάδες διαδηλωτές που τον αποκαλούσαν «δολοφόνο της Μέσης Ανατολής». Είχαν προηγηθεί οι ταραχές επ’ ευκαιρία της εορτής του Νεβρόζ και οι συγκρούσεις Κούρδων με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη και σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ομως, τα πνεύματα στην Αγκυρα ήταν οξυμένα και για άλλους λόγους, όπως οι νέες συλλήψεις 14 ατόμων, ύποπτων για διασυνδέσεις με την υπόθεση Εργκένεκον την περασμένη Παρασκευή.

Οι συλλήψεις αυτές θεωρήθηκαν και ένα είδος απάντησης της τουρκικής κυβέρνησης προς τους πολέμιους της μαντίλας, αλλά και προς την προσφυγή του γενικού εισαγγελέα Γιαλτσίνκαγια στο Συνταγματικό Δικαστήριο, του οποίου επίκειται η κατ’ αρχήν εκτίμηση σχετικά με την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Πάντως, στο επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Τσένι κορυφαίοι ήταν, εκτός φυσικά από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μπουγιούκανιτ, ο πρόεδρος Γκιουλ και ο Ταγίπ Ερντογάν, που αντιμετωπίζουν την μάλλον απίθανη προοπτική να τεθούν εκτός νόμου.

Στο πλέγμα των συγκυριών που περιβάλλει την επίσκεψη Τσέινι στην Τουρκία εντάσσεται και η ταυτόχρονη άφιξη στην Αγκυρα του προέδρου του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, κομίζοντος λύσιν στα προβλήματα που αναστέλλουν την εφαρμογή του ενεργειακού σχεδίου Ναμπούκο.

Ως προς τις συλλήψεις της Παρασκευής και την Εργκένεκον, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έκανε λόγο για επιχείρηση «Καθαρά Χέρια», αντίστοιχη με αυτήν της Ιταλίας. «Πλήγμα κατά της αριστερής πτέρυγας της Εργκένεκον» χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν» τη σύλληψη 14 ατόμων προερχόμενων από τους «αριστερής απόκλισης υπερεθνικιστικούς κύκλους». Χθες, ο πρόεδρος του μικρού Εργατικού Κόμματος, Ντογού Περιντσέκ, πρώην μαοϊκός που έχει καταδικαστεί το 2007 από ελβετικό δικαστήριο επειδή αμφισβήτησε δημοσίως τη γενοκτονία των Αρμενίων, οδηγήθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος ότι «ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης και κατέχει απόρρητες κρατικές πληροφορίες». Ελεύθεροι αφέθηκαν ο ηλικίας 83 χρόνων δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ» Ιλάν Σελτζούκ, γνωστός και για την εχθρική προς τον κ. Ερντογάν αρθρογραφία του, και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως Κεμάλ Αλεμντάρογλου. Αλλοι συλληφθέντες είναι ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου Ουσούλ Κανάλ, Φετί Ιλσεβέρ, ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Αϊντινίκ Σεράν Μπολούκ, ο επιχειρηματίας Ιμπραήμ Μπενλί.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»