Η Εξουσία των Συνδικάτων

Του Στεφανου Μανου

Η Βουλή ψήφισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι περισσότερες απεργίες που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα ανεστάλησαν.

Τι έμεινε; Οι ζημιές που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες.

Οπως επανειλημμένως έγραψα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μια τρύπα στο νερό. Εκτιμώ ότι όχι μόνο δεν βοηθάει στην επίλυση του ασφαλιστικού, αλλά πιθανολογώ ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οι ασφαλιστικές αδικίες, τα προνόμια, οι εξωφρενικές ρυθμίσεις παρέμειναν όλες. Εχουν όμως τώρα τη βούλα της νεοδημοκρατικής επιβεβαίωσης. Εφεξής η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα ότι κληρονόμησε διάφορες ασφαλιστικές αθλιότητες από το ΠΑΣΟΚ, διότι θα τις έχει επιβεβαιώσει όλες. Μα αν δεν αλλάζει στην ουσία τίποτε, γιατί χάλασαν τον κόσμο τα συνδικάτα; Κυρίως για να αποτρέψουν ή να αναβάλουν μελλοντικές ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Οσο παραμένει νωπή στη μνήμη μας η ταλαιπωρία και οι ζημιές των τελευταίων εβδομάδων, κανείς δεν θα τολμήσει να αγγίξει το ασφαλιστικό.

Τέλος πάντων, η μπόρα πέρασε, και το ασφαλιστικό παραμένει εκρηκτικό πρόβλημα που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Διάβαζα την περασμένη Παρασκευή στην «Καθημερινή» ότι μερικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ζήτησαν την άδεια (sic) της ΕΣΗΕΑ για να μεταδώσουν την πληροφορία ότι το μετρό έχει ακινητοποιηθεί εξαιτίας απεργίας. Τα ΜΜΕ συνάντησαν τείχος άρνησης. Υπέκυψαν στα κελεύσματα της ΕΣΗΕΑ, δεν μετέδωσαν την πληροφορία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες. Περισσότερες από δύο εκατομμύρια εργατοώρες χάθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ΜΜΕ υπάκουσαν στην ΕΣΗΕΑ και επειδή η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε το στοιχειώδες καθήκον της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Αφησε τους πολίτες απροστάτευτους.

Προ ημερών έγραψα στην «Καθημερινή» ότι θεωρώ αδιανόητο ένας άνθρωπος ή έστω μια ολιγάριθμη ομάδα ανθρώπων να έχουν τη δύναμη να βυθίσουν την Ελλάδα στο σκοτάδι. Είναι επίσης αδιανόητο μια επίσης μικρή ομάδα δημοσιογράφων να μπορεί να απαγορεύσει τη μετάδοση κρισίμων πληροφοριών για την ζωή των πολιτών. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δήλωσε ότι δεν βύθισε την Ελλάδα στο σκοτάδι επειδή η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι υπεύθυνη οργάνωση. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, αντίθετα, αποφάσισε ότι δεν πρέπει να μάθουν οι πολίτες ότι δεν λειτουργεί το μετρό. Το ζήτημα είναι ότι, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος επιτρέπεται να έχουν τόση εξουσία επάνω στους πολίτες. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο και άρα πρέπει να θεσμοθετήσει κανόνες που θα περιορίσουν τη ανεξέλεγκτη εξουσία ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ΕΣΗΕΑ απήργησε διεκδικώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και για να αποτραπεί η δήμευση (sic) των πόρων των Ταμείων (θα τους μείνει... μόνο το 90% του ληστρικού αγγελιόσημου, αντί του 100%).

Κατά τα άλλα δεν αλλάζει τίποτε στο ασφαλιστικό σύστημα των μελών της ΕΣΗΕΑ. Ολα παραμένουν όπως είχαν.

Μολονότι δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, αξίζει τον κόπο να καταγράψω μερικά στοιχεία.

Οι κανονικοί μισθωτοί, δηλαδή τα εκατομμύρια κοινοί θνητοί, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ καταβάλλουν το 16% των αποδοχών τους για την ασφάλισή τους. Ο εργοδότης τους καταβάλλει το 28,06%. Συνολικά λοιπόν η ασφάλιση των μισθωτών κοστίζει το 44,06% των αποδοχών του εργαζόμενου.

Ο μισθωτός δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, καταβάλλει το 12,95% των αποδοχών του για την ασφάλισή του. Ο εργοδότης του καταβάλλει 3,21%. Συνολικά η ασφάλιση των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ κοστίζει το 16,16% των αποδοχών του μισθωτού δημοσιογράφου αντί του 44,06% των κοινών θνητών.

Ορθώς ζήτησε ο κ. Αλαβάνος την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα και μόνο Ταμείο μισθωτών, χωρίς διακρίσεις και προνόμια.

Αλλη μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι για τους δημοσιογράφους, μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, οι εισφορές τους αυξάνονται σε 16,5% και των εργοδοτών σε 12,06%. Σύνολο δηλαδή 28,56%.

Η παράγραφος (ιζ) του άρθρου 7 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ προβλέπει ότι τα μέλη οφείλουν «Να πειθαρχούν απόλυτα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως για απεργία». Αν δηλαδή το Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (11 άτομα) αποφασίσει απεργία, όλοι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να απεργήσουν. Δεν απεργείς, διαγράφεσαι.

Μολονότι έκλεισε το ασφαλιστικό θα πρότεινα σε πρώτη ευκαιρία να εξομοιωθούν οι κρατήσεις των εργοδοτών ΜΜΕ με τις κρατήσεις των εργοδοτών όλων των άλλων μισθωτών. Το σημερινό καθεστώς είναι προκλητικό: 28,06% οι εισφορές των συνηθισμένων εργοδοτών, 3,21% οι εισφορές των εργοδοτών ΜΜΕ.

Θα φιλοτιμηθεί η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο; Αμφιβάλλω. Αλλωστε για τους ίδιους αυτούς εργοδότες αρνείται να καταργήσει τη φαύλη διάταξη που τους δίνει το δικαίωμα να διακινούν «μαύρα χρήματα».


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»