Ο Μπουγιούκανιτ άνοιξε τη νεκρή ζώνη

27.03.08

Με τις ευλογίες του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, μπόρεσαν να μπουν χθες στη νεκρή ζώνη της περιοχής Λήδρας οι πυροτεχνουργοί της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και να αρχίσουν την αποπαγίδευση κτιρίων.

Η επιχείρηση επρόκειτο να γίνει προχθές αλλά το καθεστώς Ταλάτ δεν έδωσε άδεια αναμένοντας την επίσκεψη του Τούρκου στρατηγού. Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία οι κύριοι Ταλάτ και Μπουγιούκανιτ, ειδοποιήθηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ότι μπορεί να εισέλθει στη νεκρή ζώνη.

Συνολικά έξι ειδικοί πυροτεχνουργοί ήλεγξαν το δρόμο και τα κτίρια που παραμένουν ακατοίκητα από το 1974, απομακρύνοντας εκρηκτικά και νάρκες.

Σήμερα αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα συνεργεία του Δήμου Λευκωσίας, πραγματοποιώντας έργα στήριξης των υπό κατάρρευση κτιρίων, ώστε να καταστεί ασφαλής η διέλευση πεζών από την οδό Λήδρας, η οποία αναμένεται να ανοίξει και πάλι έπειτα από 44 χρόνια.

Η οδός Λήδρας έκλεισε για πρώτη φορά το 1956 από τους Αγγλους για να αποτραπούν οι συγκρούσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μετά τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ο δρόμος άνοιξε μέχρι τα Χριστούγεννα του 1963 που ξέσπασε η τουρκική ανταρσία και έκτοτε παραμένει κλειστή, χωρίζοντας το κέντρο της Λευκωσίας στα δύο.

«Ειρηνευτική» κατοχή
Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, σε δηλώσεις του μετά τις επαφές που είχε στα Κατεχόμενα, ισχυρίστηκε ότι από το 1974 που ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο νησί συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον του, που δεν είναι άλλο από «τη διατήρηση της ειρήνης».Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησε πως ο τουρκικός κατοχικός στρατός διατηρεί την ασφάλεια στο νησί και λόγω της παρουσίας του «δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι τώρα».

Επιτροπές
Χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των συμβούλων των Δ. Χριστόφια και Μ. Α. Ταλάτ, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, στην οποία συζητήθηκε η λειτουργία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών οι οποίες θα συσταθούν εντός της εβδομάδας για να συζητήσουν θέματα ουσίας και καθημερινότητας του Κυπριακού. Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε στα τέλη Ιουνίου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.



Λευκωσία, του ανταποκριτή μας ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Ελεύθερος Τύπος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»