Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μπους και η ομογένεια

Tου Αθανασιου Ελλις

Την περασμένη Κυριακή, από αυτή τη στήλη είχε επισημανθεί ότι, καθώς ο Μάθιου Νίμιτς επεξεργάζεται την τελική του πρόταση για το όνομα των Σκοπίων, δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη του δύο σημαντικές εξελίξεις στην πολύχρονη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης: Οτι το 1993 τα Ην. Εθνη, με το ψήφισμα 845 του Σ.Α., είχαν επίσημα προτείνει το «Νέα Μακεδονία», όνομα που πριν από λίγους μήνες και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παρότρυνε τον Νίκολα Γκρουέφσκι να αποδεχθεί, όπως επίσης και ότι το 2001 τα Σκόπια είχαν αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία «Ανω Μακεδονία». Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του μεσολαβητή του ΟΗΕ είναι ότι κινείται προς αυτές τις ονομασίες.

Επιπλέον, είχε τονισθεί ότι στο πλαίσιο της ενεργοποίησής τους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν τρεις παραμέτρους: Τη συμμαχική αλληλεγγύη, τη συμβιβαστική διάθεση της Ελλάδας, που απεδείχθη με την επίσημη αποδοχή σύνθετης ονομασίας, και τον ρόλο της ομογένειας. Ελπίζεται ότι μετά και την τριμερή συνάντηση Αμερικής, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προχθές στις Βρυξέλλες, οι παράμετροι αυτές καθοδηγούν τις κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Καθώς η ελληνική διπλωματία καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες, η σκυτάλη περνάει και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ως κάποιος που έχει ζήσει την ειλικρινή αγωνία, τα λάθη, αλλά και τις επιτυχίες της οργανωμένης ομογένειας, και γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, πιστεύω ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν την ενεργό παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Ενας μειλίχιος ιερωμένος, που χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού από τον πρόεδρο Μπους, γνωρίζει το θέμα και δεν είναι από τους ανθρώπους που «ενοχλούν» συχνά τον Λευκό Οίκο, ο κ. Δημήτριος έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει τη στήριξη της Αμερικής εκ μέρους του 1,5 εκατομμυρίου Αμερικανών ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής. Αλλωστε, το αίτημά του υποστηρίζεται από τεράστιο αριθμό μελών του Κογκρέσου, κάτι που επίσης έχει πολιτική σημασία και δεν περνάει απαρατήρητο από την κυβέρνηση.

Την ερχόμενη Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα ηγηθεί των επιφανών ομογενών που έχουν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο από τον κ. Μπους με την ευκαιρία του εορτασμού της ελληνικής ανεξαρτησίας. Στην ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει μαζί του πριν από την έναρξη της τελετής, θα έχει μια άριστη ευκαιρία να μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο την αγωνία της Ελλάδας αλλά και, κυρίως, των Ελληνοαμερικανών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρέπει να του εξηγήσει ότι, πέρα από τα ιστορικά επιχειρήματα που δεν βρίσκουν ευήκοον ους, σε στρατηγικό επίπεδο, μια αξιοπρεπής λύση που δεν θα θίγει την Ελλάδα θα επιτρέψει στην τελευταία να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά το νέο μέλος του ΝΑΤΟ και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, την οποία, σε αντίθεση με «άλλους», ειλικρινά επιθυμεί. Ετσι, η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων και ιστορική σύμμαχος της Αμερικής θα στηρίξει έμπρακτα και με τον καλύτερο τρόπο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την υστεροφημία του ίδιου του κ. Μπους.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»