ΝΑΤΟ: «Απρόβλεπτη» η έκβαση της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε χοπ Σέφερ με σημερινές δηλώσεις του έκρινε ότι είναι «απρόβλεπτη» η έκβαση της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου) και στην ημερησία διάταξή της έχουν περιληφθεί «ακανθώδη» θέματα, όπως τί καθεστώς σχέσης θα παραχωρηθεί στην Ουκρανία και στη Γεωργία, ή η ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιά θα είναι τα αποτελέσματα στις περιπτώσεις» της Ουκρανίας και της Γεωργίας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Θα είναι μία σύνοδος με όλη την έννοια του όρου, κατά την οποία οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να συζητήσουν αριθμό πολιτικών θεμάτων. Αυτό αναμένω προσωπικώς. Δεν μπορώ να προβλέψε την έκβαση» αυτών των διαβουλεύσεων, πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο και το Τμπιλίσι έχουν διεξάγει «εντατικό διάλογο» με το ΝΑΤΟ ζητώντας να συμπεριληφθούν στην επόμενη προβλεπόμενη φάση, αυτήν του «Σχεδίου δράσης ενόψει ένταξης»--θεωρείται ο προθάλαμος εισόδου στο ΝΑΤΟ από τους αναλυτές--μία προοπτική όμως στην οποία εναντιώνεται με δύναμη η Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, οι Δημοκρατίες της Βαλτικής και οι περισσότερες από τις πρώην Δημοκρατίες της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) υποστηρίζουν τις προθέσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Στο «απέναντι» στρατόπεδο βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Νορβηγία κι η Ελλάδα. Επιφυλακτική στάση τηρούν η Τουρκία και η Βρετανία.

Εάν ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατόν να εμπλακεί σε αυτήν τη διαφωνία, ο κ. Γιάπ ντε χοφ Σέφερ έκρινε με τις ίδιες δηλώσεις ότι η «έκβαση» των διαβουλεύσεων «σε κάθε περίσταση θα πρέπει να είναι ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές» στα ευρωπαϊκά κράτη με δημοκρατική διακυβέρνηση που εκπληρώνουν τα κριτήρια ένταξης.

‘Οσον αφορά την ενδεχόμενη είσοδο στο ΝΑΤΟ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο γγ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι είναι «δύσκολη να προβλεφθεί» η έκβαση και σε αυτό το θέμα.

Η ΠΓΔΜ όπως και Αλβανία και Κροατία ζητούν «να ξεκινήσει», σε ό,τι τις αφορά, η ενταξιακή διαδικασία.

www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc