FROM Kathimerini


Απόφαση για νέα κοινωνική πολιτική
Εντολή Καραμανλή προς τους υπουργούς να λάβουν επειγόντως μέτρα προς αποκατάσταση και τόνωση της κοινωνικής συνοχής

Του Νικου Νικολαου

Υστερα από κάθε κοινωνική, πολιτική ή και οικονομική καταιγίδα, τίποτε δεν μοιάζει με το πριν. Υπάρχει μια νέα τάξη πραγμάτων, νέοι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, ποταμοί οργής και θυμού που ρέουν ορμητικά, και γενικά μια ένταση που πρέπει να εκτονωθεί ομαλά για να γλείψουμε και να κλείσουμε έγκαιρα τις πληγές μας. Στη χώρα μας, εδώ και έναν μήνα σχεδόν, ζήσαμε την απεργιακή καταιγίδα που με έμπνευση και σχεδιασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξαπέλυσαν κατά της κοινωνίας τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα (από την ενέργεια μέχρι την καθαριότητα) και οι πληγές από την οποία παραμένουν ακόμη ανοικτές.

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, πιστεύει ότι τώρα, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις ή θα αποκλιμακωθούν ή εάν οι οργανωτές τους επιμείνουν, αργά ή γρήγορα θα εκφυλισθούν. Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι το ίδιο συνέβη το 1992, όταν οι γιγαντιαίες για την εποχή κινητοποιήσεις τερματίσθηκαν μόλις ψηφίσθηκε ο νόμος Σιούφα, όπως επίσης προηγούμενα, το 1983, όταν ξεσηκώθηκαν εναντίον του Ανδρέα και του Αρσένη όλοι οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές.

Παρότι το σενάριο αυτό της κοινωνικής ύφεσης, είναι το πιο πιθανό, ίσως θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη, πριν το δούμε να πραγματοποιείται. Και στην περίπτωση όμως αυτή που οι κυβερνητικές ελπίδες δικαιωθούν, το πρόβλημα θα παραμείνει, αφού όπως γράψαμε, μετά την καταιγίδα, τίποτε δεν μοιάζει με το πριν.

Κοινωνικές πληγές

Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριεφέρθησαν ανεύθυνα και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της ΤΑΠ-ΟΤΑ να προκάλεσαν την κοινωνία με τις ακρότητές τους, αλλά στις απεργίες αυτές συμμετείχαν είτε γιατί το θέλανε είτε γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που τώρα θα γυρίσουν στις δουλειές τους με πίκρα αν όχι με οργή. Η κοινωνική συνοχή, λοιπόν, όπως το διαπίστωσε και ο νουνεχής Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έχει διαρραγεί στη χώρα μας. Και η ευθύνη για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση αυτής της κοινωνικής συνοχής ανήκει εκ των πραγμάτων στην κυβέρνηση, που πρέπει να την αναλάβει από αύριο το αργότερο!

Σύμφωνα με πληροφορίες μου ο πρωθυπουργός έχει πλήρη συναίσθηση του επείγοντος του προβλήματος και η εντολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά αλλά και τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς είναι: «Πάρτε μέτρα για να τονώσετε αμέσως την κοινωνική συνοχή». Και το πρόβλημα είναι επείγον κατά την εκτίμηση του κ. Κώστα Καραμανλή όχι μόνο γιατί η απεργιακή καταιγίδα απεκάλυψε κοινωνικές πληγές, αλλά και γιατί η νέα οικονομική καταιγίδα που έρχεται ορμητικά από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με πρώτο μέτωπο επίθεσης, τον πληθωρισμό, θα οξύνει τα φαινόμενα φτώχειας που μαστίζουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

Εν καιρώ οι εξαγγελίες

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η εισοδηματική πολιτική στον δημόσιο τομέα που ήταν έτοιμη να εξαγγελθεί μεθαύριο από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη με αυξήσεις 3% για τους εν ενεργεία και 3,5% για τους συνταξιούχους και η οποία θα ήταν πιλότος και για τις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, αναβάλλεται... μέχρι νεωτέρας. Ο υπουργός ανήσυχος για την αύξηση 4,4% του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο και τις εκτιμήσεις ότι θα παραμείνει πάνω από το 4%, ίσως όλο το πρώτο εξάμηνο του 2008, θελει να σταθμίσει την κατάσταση, να απογράψει τα περιθώρια αντοχής του προϋπλογισμού και να πάρει αποφάσεις για αυξήσεις που δεν θα προκαλέσουν τους εργαζόμενους.

Βέβαια, κάποιοι σύμβουλοι αλλά και η Στατιστική Υπηρεσία λένε στον υπουργό ότι στο δεύτερο εξάμηνο ο ρυθμός του πληθωρισμού θα πέσει και σε ετήσια βάση θα είναι γύρω στο 3,3%-3,5%. Κακά τα ψέματα όμως, η πτώση αν συμβεί θα είναι καθαρά στατιστική εξέλιξη (γιατί πέρυσι στο δεύτερο εξάμηνο οι τιμές ήταν ψηλά) και η ακρίβεια στην αγορά θα παραμείνει, αφού οι τιμές ποτέ δεν πέφτουν αλλά πάντα ανεβαίνουν. Αλλωστε και ο ίδιος ο επίσημος πληθωρισμός δεν απεικονίζει τον πραγματικό που πλήττει τα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία επειδή διαθέτουν για θέρμανση και διατροφή μεγάλο τμήμα του εισοδήματός του, είναι αντιμέτωπα με πληθωρισμό 7%-8%!

Το Ταμείο για τη φτώχεια

Για τον κ. Αλογοσκούφη, πάντως, η εντολή του Καραμανλή για νέα κοινωνική πολιτική περνάει βασικά μέσα από την ενεργοποίηση του ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας, ο νόμος για την ίδρυση του οποίου έχει ψηφισθεί και την επόμενη εβδομάδα θα ορισθεί με υπουργική απόφαση η διοίκησή του. Το ταμείο αυτό έχει διαθέσιμα για φέτος 100 εκατ. ευρώ, στα οποία όμως θα προστεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συνεισφέρει ο προϋπολογισμός, εισπράττοντας αντίστοιχα έσοδα από την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων. Στα επόμενα χρόνια η κοινωνική πολιτική μπορεί να ασκείται ενεργά μέσω του Ταμείου για τη Φτώχεια, καθώς τα έσοδά του θα αυξάνονται προοδευτικά μέχρι το 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα είναι πολλά και μπορούν να ανακουφίσουν τους φτωχούς της χώρας μας, υπό τον όρο βέβαια ότι θα καταλήξουν σε αυτούς και δεν θα τα λεηλατήσει η γραφειοκρατία των ημετέρων. Διότι, δυστυχώς, η πείρα την οποία επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνει ότι στην Ελλάδα παρά την αύξηση από έτος σε έτος των κοινωνικών μεταβιβάσεων, των χρημάτων δηλαδή που δίνουν οι φορολογούμενοι για την κοινωνική πρόνοια, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Ο αριθμός των φτωχών από 23% του πληθυσμού πέφτει μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις στο 21%, ενώ π.χ. στη Σουηδία από το 29% πέφτει στο 12%!

Πρέπει, λοιπόν, οι παρεμβάσεις του Ταμείου της Φτώχειας να είναι στοχευμένες και μελετημένες και πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να συντάξουν συγκεκριμένα προγράμματα με τους δικαιούχους για ενίσχυση (χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους κ.λπ.). Βέβαια, επειδή οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας χρόνο με τον χρόνο βαθαίνουν, θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, τις οποίες η κυβέρνηση κάποτε πρέπει να αποφασίσει... να τις συλλάβει!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»